İŞLETMELERDE CİNSİYET AYRIMCILIĞI VE KADIN ÇALIŞANLARIN SORUNLARI

Bu çalışmanın amacı işverenlerin kadınlara işyerinde cinsiyetten kaynaklanan bir ayrımcılık yapıp yapmadığını ve kadın çalışanların sorunlarını tespit etmektir. Bu tespitler bu araştırmada işverenler tarafından yapılacaktır. Bu amaç doğrultusunda Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette bulunan işletme sahipleri üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırma 91 yönetici/işveren ile gerçekleştirilmiştir. Anketler aracılığı ile toplanan verilerin analizinde istatistik paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin frekans analizleri ve aritmetik ortalamalar üzerinden yorumlanmıştır. Bulgulara göre işverenlerin işe alma ve işten çıkarma noktasında ayırımcılığa daha yatkın oldukları görülmüştür. Ayrıca kadınların çocukları için kreş, kendileri için doğum gibi anne olmaktan kaynaklanan unsurlar en önemli sorunlar arasında görülmüştür. İşverenler erkekler ve kadınlar için farklı tasarımlarda işlerin olması gerektiğine inanmaktadır.

PROBLEMS OF WOMEN WORKERS AND GENDER DISCRIMINATION IN ORGANIZATION

The aim of this study is whether the discrimination resulting from gender in the workplace for women and identifing women's problems. These determinations will be made by employers in this study.For this purpose a survey was conducted on business owners operating in the Antalya Organized Industrial Zone. The survey was carried out by the 91 managers /employer. The collected data through surveys was performed in statistical software package for calculate the statistics. The data was analysed with frequency analysis and interpreted through arithmetic averages. According to the findings of employers make more likely gender discrimination in hiring and layoff. In addition, nursery and being born which problems from mothers were seen as among the most important issues. Employers believe that tasks should be different designs for men and women.

___

  • Aytaç, S., M. Sevüktekin, Ö. Işığıçok, N. Bayram, S. Yıldız ve K. Y. Eryiğit (2002) Çağdaş Sanayi Merkezlerinde Kadın İş Gücünün Konumu: Bursa Örneği. Türkiye İşveren Sendikaları Konfedarasyonu Yayın No:219.
  • Başbakanlık Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü (2010), Türkiye’de Kadının Durumu, Ankara, http://www.kadininstatusu.gov.tr/upload/mce/eski_site/Pdf/tr_de_kadinin_durumu/trde_kadinin_durumu_2011_temmuz.pdf, (Erişim: 25.01.2012)
  • Bilir- Güler, S. (2005) Örgüt Kültürü İçinde Cinsiyet Ayrımcılığı ve Kadınların İşyerinde Karşılaştıkları Mesleki Baskılar: Trakya Bölgesi İmalat Sektöründe Kadın Çalışanlar Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Chabaya, O., S. Rembe ve N. Wadesango (2009). “The persistence of gender inequality in Zimbabwe: factors that impede the advancement of women into leadership positio ns in primary schools”, South African Journal of Education, Vol 29: 235-251
  • Channar, Z. A., Z. Abbasi ve I. A. Ujan (2011). “Gender Discrimination in Workforce and its Impact on the Employees”, Pak. J. Commer. Soc. Sci., 5(1): 177-191.
  • Çiftçi, Oya (1979) “Kamu Yönetiminde Kadın Görevliler”, Türk Toplumunda Kadın Sempozyumu Ankara.