V. PROPP’UN MASALIN BİÇİMBİLİMİ YAKLAŞIMI BAĞLAMINDA “KARA-TAVUK” ADLI MASALIN ÇÖZÜMLENMESİ

Geçmiş yaşantıları günümüze taşıyan masallar, içinde barındırdığı olağanüstü kişiler ve olaylar nedeniyle her ne kadar çocuklara sesleniyor gibi görünse de genç yaşlı tüm kuşaktan insanların ilgisini çekmeyi başaran bir türdür. Masallar bir yandan dil gelişimine katkı açısından, öte yandan düş gücünü geliştirme ve değer eğitimi verme bakımından eğitsel nitelik gösterirler. Bu nitelikleri dolayısıyla masallar üzerinde çalışmak önem taşımaktadır. Propp (2018), “Masalın Biçimbilimi” adlı yapıtında masalları inceleyerek ortak 31 işlev saptamış, bu işlevler kullanılarak masalların çözümlenebileceğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada Propp tarafından geliştirilen bu masal çözümleme yöntemiyle Boratav tarafından derlemesi yapılan “Kara-Tavuk” adlı masal çözümlenmiştir. Veriler içerik çözümlemesi yoluyla değerlendirilmiştir. Çözümleme sonucu Kara-Tavuk masalının çift hareketten oluşan bir masal olduğunu göstermektedir. Propp’un masal sınıflandırmasında iki hareket de “ne H-J’den ne de M-N’den geçen gelişme” sınıfındadır. Masalda, 31 işlevden 17’sinin bulunduğu saptanmıştır. Masalın Propp’un sözünü ettiği işlevlere uygun olduğu görülmüştür. Toplumsal, kültürel ve eğitsel öneme sahip masalların daha çok incelenmesine ve masalların çocuklara doğru ve sağlıklı bir biçimde aktarılmasıyla kültürel değerlerin gelecek kuşaklara taşınmasına gereksinim vardır. Ülkemizde bu tür masal çözümleme çalışmalarına daha çok yer verilmesi gerekmektedir. Propp’un Rus masallarında belirlediği ortak işlevler gibi Türk masallarında da ortak işlevlerin belirlenmesi geleneksel kültürümüz, edebiyatımız ve ana

RESOLVING THE FOLKTALE “KARA-TAVUK” WITHIN THE CONTEXT OF V. PROPP’S FOLKTALE MORPHOLOGICAL APPROACH

Passing old experience to today’s life, including extraordinary people and events, folktales, which seem to be addressed to children, are a genre that can draw attention of people of all ages. Tales are educational in terms of contributing to language development, developing imagination, and providing value education. In his book, “Morphology of the Folktale”, Propp (2018) put forward that by analyzing extraordinary folktales, there are common 31 functions and extraordinary folktales can be resolved by using these functions. In this study, with the help of folktales resolving technique, “Kara-Tavuk” compiled by Boratav is resolved. The data were evaluated through content analysis. This tale is double movement. In Propp's tale classification, both movements are in the “development through neither H-J nor M-N” category. In the tale, it was found that 17 of the 31 functions were found. It has been observed that the tale is in accordance with the functions Propp mentioned. Cultural values should be transferred to future generations by transferring tales of social, cultural, and educational importance to children. Determining the functions of Turkish folktales such as the common functions determined by Propp in Russian folktales will be beneficial for our culture, literature, and mother tongue.

___

  • Adana, F. ve Kutlu, Y. (2009). Anne-baba tutumlarının adolesanların kendilik kavramı üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12 (2), 18-23.
  • Akbay, O. H. (2015). Kültür bağlamında Japon masalları. Konya: Çizgi Kitabevi
  • .Akçam, H. (2020). Propp’un yapısal inceleme metodu bağlamında Ulak filmi incelemesi. Medya ve Kültürel Çalışmalar Dergisi, II (I), 35-43.
  • Arastaman, G., Öztürk-Fidan, İ. ve Fidan, T. (2018). Nitel araştırmada geçerlik ve güvenirlik: kuramsal bir inceleme. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 15 (1), 37-75.
  • Artun, E. (2011). Anonim Türk halk edebiyatı nesri -edebiyat tarihi/metinler-. İstanbul: Karahan Kitabevi. Azer Efe, G. (2017).
  • Vladimir Propp yöntemine göre bir masal incelemesi örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 45, 558-568. Bars, M. E. (2014).
  • Vladimir Propp’un biçimbilimsel yaklaşımı çerçevesinde Basat Depegözi Öldürdügi Boy üzerine bir inceleme. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9 (3), 257-269.
  • Boratav, P. N. (1992). 100 soruda Türk halk edebiyatı. İstanbul: Gerçek Yayınevi.
  • Boratav, P. N. (2007). Az gittik uz gittik. Ankara: İmge Kitabevi Yayınları. Cartledge, G. ve Milburn, J. F. (1984). Teaching social skills to children. New York: Pergamon P
  • ress. Dilidüzgün, S. (2018). Çağdaş çocuk yazını: yazın eğitimine atılan ilk adım. İzmir: Tudem Yayınevi.
  • Emmez, B. C. (2008). Sözlü gelenekten modern masala: çocuk edebiyatında masal üzerine halkbilimsel bir inceleme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü: Ankara.
  • Erol, G. (2005). Vladimir Propp’un biçimbilimsel yaklaşımı çerçevesinde Cesur Yürek filminin incelenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 23, 353-361.
  • Günay, U. (1973). Elazığ masalları (metinler ve sözlük). Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü: Erzurum.
  • Şen, H. ve Özünlü, F. E. (2019). ‘Sultan Baba’ menkıbelerinin Vladimir Propp’un “Masalın Biçimbilimi” eserinden yola çıkılarak yapısal olarak çözümlenmesi. Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-V içinde (1575-1581 ss.).
  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi: Kocaeli. TDK. (2011). Türkçe sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Temel, S. (2010). Propp metodu ve bir Karagöz metnine uygulanması. Sanat Dergisi, 0 (8), 85-106.
  • Todorov, T. (2016). Yazın kuramı Rus biçimcilerinin metinleri. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Türker, E. (2013). Masal mı, Yeni Hayat mı? Yeni Hayat romanını Masalın Biçimbilimi’ne göre okuma denemesi. Millî Folklor, 100, 154-161.
  • Weber, R. (1990). Basic content analysis (2nd Edition). Thousand Oaks, United States: Sage Publications.
  • Yiğit, S. (2018). Lâmi’î’nin Vâmık u Azrâ mesnevîsinin Vladimir Propp’un masal çözümleme metoduna göre incelenmesi. Mecmua Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 76-95.
  • Zariç, M. (2013). Vladimir Propp’un işlevler ve eylem alanları modeli açısından Yaşar Kemal’in Ağrıdağı Efsanesi romanı. Hece, 195, 108-117.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE OKUTULMAKTA OLAN SEÇMELİ GÜZEL SANATLAR MÜZİK DERSİ ÖĞRETİM SÜREÇLERİNİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE UYGULANMA DURUMU

Elvan KARAKOÇ, Yılmaz ŞENDURUR

KOVID-19 SALGINI SIRASINDA ÖZGÜN BİR GÖREV TASARLAMA VE DEĞERLENDİRME: İKİNCİ SINIF TÜRK ÖĞRENCİLERİN YAZILI ANLATILARININ VE YAKLAŞIMA İLIŞKİN İNANÇLARININ ANALIZİ

Serpil MERİ-YILAN

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARININ FEN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK PEDAGOJİK YETERLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Nilay MERCAN

EĞİTİM PROGRAMLARININ HAZIRLANMASINDA EĞİTİM SENDİKALARININ İŞLEVİNE İLİŞKİN SENDİKALARIN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Mustafa GÜL, Ayla KORKMAZ

ÇİZGİ FİLMLERDE FEN-MÜHENDİSLİK GİRİŞİMCİLİK UYGULAMALARI: ASLAN ÖRNEĞİ

Dündar YENER, Mustafa YILMAZ, Gökhan KARA

OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANLARINDA ÖZ ŞEFKAT İLE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİDE UMUDUN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ

Tuğba SARI, Kürşat DÖNMEZ

V. PROPP’UN MASALIN BİÇİMBİLİMİ YAKLAŞIMI BAĞLAMINDA “KARA-TAVUK” ADLI MASALIN ÇÖZÜMLENMESİ

Meltem ÇETİNKAYA, Ali TÜRKEL

ÖĞRENCİ VELİLERİNİN VATANDAŞLIK VE VATANDAŞLIK EĞİTİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Nalan ALTAY

ÖZEL YETENEKLİ İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BİLİM İNSANI NİTELİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ALGILARININ İNCELENMESİ

Sibel YAZICI, Nusret KOCA, Selda KOCA

YÜKSEKÖĞRETİMDE YAŞANAN SORUNLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR META-SENTEZ ÇALIŞMASI

Necdet Aykaç, Güngör KİL, Muhammed Ali ÖZKAN