Müziksel İşitmenin Temel Prensipleri

Bu makalede, müziksel yeteneğin temel öğesi olan müziksel işitme becerisi incelenmiştir. Konunun etkili olarak açıklanabilmesi için işitmeyi oluşturan fiziksel sistemler ve insanın işitme yetisi üzerinde durulmuştur. İnsan beynindeki ses, perde, ve müziğin algılamasına ilişkin psikofiziksel süreçlerin detaylı olarak ele alındığı bu çalışmada, konuya ilişkin çalışmalar taranmış ve akustik ve psikoakustik açıdan müziksel işitmeni temel prensipleri incelenmiştir. Araştırmanın amacı, karmaşık fizik ve psikolojik kuramlarla açıklanabilen müziksel işitme becerisini makro düzeyde örneklerle açıklamaktır. Bu amaca yönelik olarak müziksel işitme becerisini oluşturan algılama süreci üzerinde önemle durulmuştur.

On this study, Musical hearing, basic element of musical talent, is investigated. In order to clarify this issue study focused on the physcal system, exist on hearing and musical perception on human brain. Such studies, made in the recent years abuot psychophysics, is resarched and impressed main princiable of musical hearind. The purpose of this article is clarify to components of musical hearing, which contain complex psychophysics term with macro level examples.

___

ATAK YAYLA, A. (2003) Müziksel Yeteneğin Ölçümü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ankara.

ATAK YAYLA, A. (2003) Müziksel Algılama ve Bellek XII. Eğitim Bilimleri Konresi Gazi Üniversitesi Antalaya.

HIZALAN İ.(2001) Ses Fiziği ve Psikoakustik. Yayınlanmamış Seminer Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Bursa

PEYNİRCİOĞLU, F. Zehra (1996). Müzikte Algılama ve Bellek, Türk Psikoloji Dergisi,11, (37), 13-23.

SERAFINE, Mary Louise. Music. Cognition and Instruction içinde, Yay. Haz. DİLLON, Ronna F.and R.J. STERNBERG(Orlando,Florida: Acedemic Press, 1986)

SEASHORE, Carl Emil.(1938). Psychology of Music. New York: Dover Publications

SEASHORE, Carl Emil, D.LEWIS ve J. G. SAETVEIT. (1960).Seashore Measures Of Musical Talents. New York:The Psychological Corporation.

ZEREN A. (1997) Müzik Fiziği Ankara Pan Yayıncılık 2-10, s.99-159