Peyzaj Mimarlığı Eğitiminde Bir Stüdyo Çalışması: Kıyı Alanı Peyzaj Tasarım Projesi

Tasarım insanın zihninde başlayan ve ürünle sonuçlanan bir süreçtir. Bu süreç başlangıçta belirlenen bir tasarım problemine yani tasarımcıdan beklenen çözüme ve tasarımcının konuya yaklaşımı, algısı, yaratıcılığı ve bakış açısına göre farklı şekillerde sonuçlanır. Bu nedenle tasarım, tasarlayan kişiye bağlı olarak sonsuz sayıda çözümü olan bir problemdir. Bu durum eğitimde tasarımın öğrenciler tarafından öğrenilmesi ve kavranmasını da zorlaştırmaktadır. Çünkü tasarımda tek bir doğrudan söz etmek mümkün değildir. Bütün tasarım disiplinlerinde olduğu gibi peyzaj mimarlığı eğitiminde de durum aynıdır. Dolayısıyla peyzaj tasarımı eğitiminde de farklı yöntem ve teknikler uygulanmaktadır. Bu çalışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümündeki öğrencilerin peyzaj tasarımı eğitimindeki bir stüdyo çalışması üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Bölüm öğrencilerinin mezun olana kadar altı dönem farklı konularla almak zorunda oldukları Çevre Tasarım Proje (ÇTP) dersinin birincisi olan bu stüdyo çalışması ilk proje dersi olması açısından da önemlidir. Sonuçta sınıftaki bir çalışma grubundaki öğrencilerin ortaya koyduğu 8 projenin dersin başlangıcında belirlenen ders öğrenme çıktılarına göre başarılı olduğu görülmüştür.

A Studio Work in Landscape Architecture Education: Waterfront Landscape Design Project

Design is a process that begins in an individual’s mind and finally results in a physical product. This process functions in different ways based on the initially defined design problem, in other words, the solution expected of the designer and designer’s approach, perception, creativity, and perspective. Thus, design is a problem that has infinite number of solutions depending on the designer, making it difficult for students of design to learn and comprehend it in education because it is not possible to talk about one single truth in design. This fact applies to landscape architecture education, like other design disciplines. Thus, landscape design education uses methods and techniques different from other disciplines of design. In this study, the studio work of the landscape design training of the students in Karadeniz Technical University (KTU) Landscape Architecture Department was assessed. This studio work is also important as it is the first of a series of Environmental Design Project (EDP) courses that the students are required to take for six semesters on different subjects. The results show that the eight students’ projects in the study group fulfilled the course learning outputs determined at the beginning of the lesson.

___

  • Acar, H. (2015) “From Module to Space: Playground Design”, Global Journal on Humanites & Social Sciences, Sayı 01, s. 301- 313.
  • Arheim, R. (2007), “Görsel Düşünme”, Metis Yayınları 3. Basım, İstanbul, s.176.
  • Arıdağ, L. (2004), “Mimari Tasarım Stüdyo Eğitiminde İletişim”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Armstrong, H. (1999), “Design Studios as Research: an Emerging Paradign for Landscape Architecture, Landscape Review, Sayı 2, s. 5-25.
  • Casakin, H. ve Goldschmidt, G. (1999), “Expertise and The Use of Visual Analogy: Implications for Design Education”, Faculty of Architecture and Town Planning, Sayı 20, s.153–175.
  • Ciravoğlu, A. (2001), “Mimari Tasarım Eğitiminde Workshop- Stüdyo Paralelliği Üzerine”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Demirbaş O. O. ve Demirkan, H. (2003), “Focus on Architectural Design Process Through Learning Styles”. Design Studies, Sayı 24, s 437-456.
  • Demirbaş O. O. ve Demirkan, H. (2007), “Learning Styles of Design Students and The Relationship of Academic Performance and Gender in Design Education”. Learning and Instruction, Sayı 17, s 345-359.
  • Güngör, İ.H., (2005), “Görsel Sanatlar ve Mimarlık İçin Temel Tasar”, 3. Baskı, Esen Ofset Matbaası, İstanbul.
  • Kaptanoğlu, A. Y. (2007), “Peyzajın Görsel Analizinde Grafik Düşünme Süreci ve Soyutlama”, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. Sayı 1.
  • Koçan, N. ve Ergün, A. (2015), “Kritik-Analitik Düşünce (KAD) ve Peyzaj Proje Süreci”, ISCAT2015, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 10 Nisan 2015, Bartın.
  • Kvan, T. ve Yunyan, J. (2005), “Students’ Learning Styles and Their Correlation with Performance in Architectural Design Studio”, Design Studies, Sayı 26, s 19-34.
  • Lökçe, S. (2002), “Mimarlık Eğitim Programları: Mimari Tasarım ve Teknoloji ile Bütünleşme”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Sayı 17, s 1-16.
  • Martin, R. (2006), “Fotoğraf Analizi”, http://www.Fotografya. gen.tr/issue-7/analiz.html.
  • Milburna, S. ve Brown, R. D. (2003), “The Relationship Between Research and Design in Landscape Architecture”, Landscape and Urban Planning: an International Journal of Landscape Ecology, Sayı 64, s 47-66.
  • Nerdinger, W. (2004). “Dinner for Architects”. New York, NY: W. W. Norton & Company, Inc. s.21.
  • Pallasmaa, J. (2009), “Tenin Gözleri: Mimarlık ve Duyular”, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul.
  • Olgun, Y. ve Yılmaz, T. (2014), “ Peyzaj Mimarlığında Bilgisayar Destekli Tasarım ve Tasarım Aşamaları”, Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(1), s 48-59
  • Öztuna, H.Y., (2007), “Görsel İletişimde Temel Tasarım”, Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş., İstanbul.
  • Steinitz, C. A. (1990), “Framework for Theory Applicable to the Education of Landscape Architects”, Landscape Journal, Sayı 9, s 136-143.
  • Turan, N. ve Altaş, N. E. (2003), “Tasarım Sürecinde Kavram”, İtüdergisi/a Mimarlık, Planlama Tasarım, Sayı 1, s 15-26.
  • Yakın, B. (2012), “Tasarım Sürecinde Görsel Düşünme ve Görsel Anlaftm İlişkisine Analitik Bir Yaklaşım”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, İç Mimari ve Çevre Tasarımı Anasanat Dalı, İç Mimarlık Sanat Dalı, Ankara.
  • Yıldız, B. ve Tüzün, H. (2011), “Üç-Boyutlu Sanal Ortam ve Somut Materyal Kullanımının Uzamsal Yeteneğe Etkileri”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 41, s 498-508.
  • Yavuz, A. (2015), “Landscape Structures Course Training Process in Landscape Architecture with The Three-Dimensional Technique of Expression”, Global Journal on Humanites & Social Sciences, Sayı 01, s. 01-11.