Gömücü Ayakların Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkisi

Bu araştırma gömücü ayakların (balta, çapa, tek diskli ve çift diskli) çizi kesit alanı, toprak kabarması ve örseleme katsayısına olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Çizi kesit alanı, tohumun toprak içerisindeki sıçrama ve sürüklenmesi ile oluşacak yer değiştirmesi, toprak kabarması ve örseleme katsayısı ise toprak nem kaybına yaptığı etki nedeniyle ekim tekniği açısından önemli kriterlerdir. Araştırma sonuçlarına göre gömücü ayaklar arasında en düşük çizi kesit alanı ve toprak kabarması balta gömücü ayak, en yüksek çizi kesit alanı, toprak kabarması ve örseleme katsayısı ise çapa gömücü ayak ile yapılan denemelerde elde edilmiştir

Effect of Furrow Openers on Furrow Profile and Soil Disturbance

This research was carried out to determine the furrow profiles and soil disturbance of furrow openers (shoe, hoe, single and double disc). Furrow profile is effective factor on rolling and bouncing of seeds in soil and soil disturbance is effective factor on soil moisture variation.According to results of this research, while the minimum area of furrow profile and soil disturbance obtained using with shoe furrow opener, the maximum area of furrow profile and soil disturbance obtained using with hoe furrow opener.

___

  • Heege, H.J., 1993. Seeding methods performance for cereals, rape, and beans. Transactions of the ASAE, 36(3): 653-661.
  • Iqbal, M., Marley, S.J., Erbach, D.C. and Kaspar, T.C., 1998. An evaluation of seed furrow smearing. Transactions of the ASAE, 41(5): 1243-1248.
  • Önal, İ., 1995. Ekim-Dikim-Gübreleme Makinaları. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir, 605 s.
  • Önal, İ, 1971. Pamuk Ekiminde Mekanik Esaslar ve Ekim Organları Üzerinde Bir Araştırma. Doktora tezi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ziraat Alet ve Makinaları Kürsüsü, Bornova, İzmir, 145 s.
  • Özmerzi, A. 1988. Tahıl ekiminde gömücü ayakların tohum dağılımına toprak sıkıştırmasının etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1): 53-66.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi