İlkokul ve Ortaokul 2-8. Sınıf Öğrencilerinin Yapmış Oldukları Resimlerin Çizgisel (Grafiksel) Gelişim Basamaklarına Göre Değerlendirilmesi (Diyarbakır İli Örneği)

Bu araştırmanın amacı, 2-8. sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersinde yapmış oldukları resimleri inceleyerek, çizgisel (grafiksel) gelişim basamak özelliklerini, içinde bulundukları yaş dönemine göre değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Diyarbakır ilindeki sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri farklı üç okul oluşturmaktadır. Bu okullar Diyarbakır iline bağlı Ergani Demirli Baran İlkokul ve Ortaokulu, Yenişehir Mehmet Sabri Güzel İlkokul ve Ortaokulu ile Yenişehir Mehmet Akif Ersoy İlkokul ve Ortaokulu’dur. Araştırmanın çalışma grubunu ise bu üç okulun 2-3-4-5-6-7 ve 8. sınıflarının birer şubelerindeki öğrenciler oluşturmaktadır. Bu araştırma, uygulamalı bir araştırmadır ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılında yapılmıştır. Araştırma çalışmasının uygulama aşaması üç hafta sürmüştür. Öğrencilere araştırmacılardan biri tarafından ders öncesi kısa bir bilgi ve “ Ailemle Mutlu Bir Anım “ konusu verilerek, serbest teknik ile resim uygulaması yaptırılmıştır. Ardından her okul ve her sınıf için random yöntemiyle beşer çalışma seçilmiştir. Bu şekilde üç okul için her şubeden 15 çalışma ve bütün sınıflardan toplamda 105 çalışma belirlenmiştir. Araştırmanın verilerini elde etmek için araştırmacılar tarafından veri toplama aracı olan 3 ayrı form oluşturulmuştur. Bu formlar, araştırma yapılacak üç çizgisel gelişim basamağı olan, Şematik Dönem için 23, Gerçekçilik Dönemi için 21 ve Mantık Dönemi için 14 farklı soruyu içermektedir. Bu formlar alanında uzman üç sanat eğitimcisi tarafından, çalışma grubunu oluşturan öğrencilerin resimleri değerlendirilerek, doldurulmuştur. Bu formlar SPSS programı ile bilgisayar ortamına aktarılarak, yüzde ve frekans alınarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak bazı önerilere yer verilmiştir.

___

  • Alakuş, A.O., Abacı O., Gökay, M., Maccario, K.N. ve Tuna, S. (2005). İlköğretim Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri. Görsel Sanatlar Eğitimi Derneği Yayınları 3. Alakuş, A.O., Ayaydın, A., Mercin, L., Tuna, S., Vural, D.U. ve Yılmaz, M.G. (2011). Sanat Eğitimi ve Görsel Sanatlar Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Buyurgan, S. ve Buyurgan U. (2012). Sanat Eğitimi ve Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Buyurgan, S. (2001). Bir Çocuğun Altı-Dokuz Yaş Arası Çizgisel Gelişimi. Gazi Sanat Dergisi. Sayı 2. s. 31-44. Gürtuna, S. (2007). Çocuğum Sanatla Tanışıyor. İstanbul: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Morpa Kültür Yayınları. Kırışoğlu, O. (2002). Sanatta Eğitim. 2. Baskı. Ankara. Pegem Yayınları. Kehnemuyi, Z. (2013). Çocuğun Görsel Sanat Eğitimi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Yavuzer, H. (1988). Çocuk Psikolojisi. İstanbul: Remzi Kitap Evi. Yavuzer, H. (1992). Çocuk Ruh Sağlığı. İstanbul: Remzi Kitap Evi. Yavuzer, H. (2000). Çocuğu Tanımak ve Anlamak. İstanbul: Remzi Kitap Evi. Yavuzer, H. (2003). Resimleriyle Çocuk. İstanbul: Remzi Kitap Evi.