Çağdaş Türk Resim Sanatının Düğün Konulu Resimlerinde Bayrak İmgesi Kullanımı

Tüm toplumlarda olduğu gibi Türk toplumunun da kendine has gelenek ve görenekleri vardır. Gelenek ve görenekler içerisinde düğün merasimi, aile kavramına atılan ilk adımlardan biri olarak görülebilir. Evlilik müessesiyle aile kavramına ilk adımın atıldığı bu ritüelin, Türk resim sanatı incelendiğinde milli ve maneviyatı şekillendiren bir anlayışla sanatçıların eserlerinde var olduğu, üretilen bu çalışmalarda duygu birikiminin en üst düzeyde sembolleştiği, sanatçıların kendi kültür pratiklerinden beslendiği görülmektedir. Estetik ve plastik değerlerin dışında bu çalışmada Türk resim sanatında geleneksel bir ritüel olan düğün resimleri ele alınırken milli birlik ve beraberliğin ayrılmaz bir parçası olan bayrak imgesine de vurgu yapılmıştır. Bayrak, bağımsızlık sembolü olmasının dışında, milletin sevinç ve tasada en üst duygularla birleştiği alanlarda bir gösterge olmuştur. Araştırma literatür taraması şeklinde yapılmış olup, düğün temasından yola çıkılarak eserlerinde bayrak imgesi olan sanatçılara yer verilmiştir. Böylece bir ritüelin haricinde iletişim biçimi olan düğün merasimlerinin bayrak imgesi ile neler anlatılabileceği üzerinde durulmuş, bu kültürel verilerin gelecek kuşaklarda farkındalık oluşturması amaçlanmıştır. Elde edilen veriler ışığında, bağımsızlık göstergesi olan bayrak imgesi ve düğün merasimlerinin, milli-manevi kültüre vurgu yaparak toplumu birleştirici rolünün bir iletişim göstergesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The Use of Flag Image in Wedding Themed Paintings of Contemporary Turkish Painting Art

As in all societies, Turkish society has its traditions and customs. Among traditions and customs, the wedding ceremony can be seen as one of the first steps towards the concept of family. This ritual, in which the first step was taken to the concept of family with the principle of marriage, is seen that when Turkish painting art is examined, it exists in the works of artists with an understanding that shapes nation and spirituality. In these works produced, it is seen that artists whose accumulation of emotion is symbolized at the highest level are fed by their cultural practices. Apart from aesthetic and plastic values, while this study deals with wedding paintings, a traditional ritual in Turkish painting art, the image of the flag, an integral part of national unity and solidarity, was also emphasized. Apart from the symbol of independence, the flag has been an indicator in areas where the nation meets the highest feelings of joy and worry. The research was carried out as a literature review, and artists with flag images were included in their works based on the wedding theme. Thus, it was emphasized what can be explained with the image of the flag of wedding ceremonies, which are a form of communication other than a ritual, and it is aimed to raise awareness of these cultural data in future generations. In light of the data obtained, it has been concluded that the flag image and wedding ceremonies, indicators of independence, are communication indicators of the role of uniting society by emphasizing national-spiritual culture.

___

  • Ak, E. (2020). Tarihsel Süreç İçerisinde Düğün ve Bir Eylem Sahası Olarak Düğün Törenleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Malatya: İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Akkaya Yıldız, R. A. ve Yayan, G. H. (2020). Mitolojide Yer Alan Sembollerin Kayıhan Keskinok'un Eserlerine Yansımaları. Türk ve İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(25), 217-233.
  • Aslan, F. (2018). Türk Kültürü İçerisinde Türk Aile Yapısının Yeri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Niğde: Ömer Halis Demir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Başbuğ, F. (2012). Çağdaş Türk Resim Sanatında Düğün Teması. İdil, 1(2), 166-178.
  • Başbuğ, Z. (2016). Kültürel Bir Öge Olarak Düğün ve Çağdaş Türk Resmine Yansıması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi.
  • Berber, O. (2009). Türk Kültüründe Eğlence ve Birlik Unsuru Olarak Düğünler. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(10), 1-11.
  • Bulut, A. (2009). Çağdaş Türk Resim Sanatında “Onlar Grubu” (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çalışkan, S. ve Şahinoğlu Altınel, Z. R. (2015). Cumhuriyet Dönemi Türk Resminde Mimaride Bayrak İmgesi. SDÜ ART-E, Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 8(16), 350-358.
  • Çalışkan, S. (2016). Cihat Burak’ın Resimlerinde Türk Bayrağı İmgesi. STD, 75-88.
  • Çalışkan, S. ve Sabancılar Iştın, D. (2017). Güncel Sanatta Evlilik, Düğün ve Kadın İmgesi: Gülsün Karamustafa, Şükran Moral, Canan ve Gülçin Aksoy. İdil, 6(36), 2341-2356.
  • Çalışkan, S. (2021). Türk Resim Sanatında Savaş Resimleri ve Bayrak İmgesi İlişkisi. Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi, 63, 1097–1107.
  • Çetin, C. (2008). Türk Düğün Gelenekleri ve Kutsal Evlilik Ritüeli. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 48(2), 111-126.
  • Giray, K. (t.y). Ziraat Bankası Koleksiyonu (Cilt 2). Ankara: Promat Basım Yayın.
  • Kılıç, Ş. B. (2017). Evlilikte Pozitif İletişim (2. Baskı). İstanbul: Hayygrup Yayıncılık.
  • Kodal, T. (2018). Türk Resim Sanatında Düğün Konulu Resimlerin Ortak Birliktelikleri. İdil, 7(48), 939-950.
  • Oy, A. (1992). Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, 2(71), 581-596.
  • Soysal, M. E. (2010). Tarihsel Süreçte Bayrak ve Sancaklarımız. A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (TAED), 42, 209-239.
  • Tansuğ, S. (1993). Türk Resminde Yeni Dönem. İstanbul: Rezmi Kitabevi.
  • Tarhan, N. (2010). Mutlu Evlilik Psikolojisi (7. Baskı). İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Teber, D. (2010). Geleneksel Türk Sanatlarımızdan, Tezhip, Hat ve Minyatürün Çağdaş Türk Resmine Yansıması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yalçın, H. (2010). Evlilik Okulu (2. Basım). Ankara: Öncü Basımevi.
  • Yektaş, T. (2019). Çağdaş Türk Resim Sanatında Kadın Sanatçılar ve Figüratif Eğilimler (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Altınbaş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırım, E. (2012). Türk Kültüründe Renkler ve İfade Ettikleri Anlamlar (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.