Aneurysm of The Bilateral External Jugular Vein

Eskiden sporadik olarak literatürde yer bulurken bugün laringeal ve servikal cerrahideki ve invaziv olmayantanısal görüntüleme metodlarındaki gelişmeler ile daha sık izlenir olan juguler ve servikal venöz sisteminflebektazisi terimi venin izole sakküler veya fuziform dilatasyonunu tanımlamaktadır Etyolojisinde veninanatomik anomalisi, kompresyonu, superiör mediastinal radyasyon, travma, idiopatik veya ven duvarındakikonjenital yapısal defektlerin sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Genellikle çocuklarda izlenmekle berabererişkinlerde de görülebileceği bildirilmiştir. Sağda daha sık izlenmekle birlikte bizim olgumuzda olduğu gibinadiren bilateralde görülebilmektedir. Bu yazıda juguler venlerin dilatasyonu için predispozan faktörlere sahipolan ancak bu dilatasyonun belirgin olarak eksternal juguler venlerde anevrizmatik genişleme şeklinde kendinigösterdiği erişkin bir hasta juguler venöz dilatasyona örnek olarak sunulmuştur

Aneurysm of The Bilateral External Jugular Vein

As a rare anomaly, jugular venous phelebectasia (JVF) identifies fuzzy form dilatation or isolated saccular aneurisms of the jugular vein. Seen sporadicaly in the past, this anomaly has been more commonly reported recently. The various etiological factors of JVF include anatomical anomaly or compression of the vein, superior mediastinal radiation, trauma, idiopatic or congenital structural defects of the vein wall. More frequently seen in children, it may rarely be seen in adults. It is usually seen in right side, but it can be bilateral as in our case.We present an adult patient with bilateral JVF who had predisposing factors and showed aneurismatic expansion in external jugular veins.

___

  • 1. Paleri V, Gopalakrisgnan S. Jugular phlebectasia: theory of pathogenesis and review of literature. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2001; 57: 155-9.
  • 2. Chao HC, Wong KS, Lin SJ, Kong MS, Lin TY. Ultrasonographic diagnosis and color flow Doppler sonography of internal jugular venous ectasia in children. J Ultrasound Med 1999; 18: 411-6.
  • 3. Yılmaz MD., Kahveci OK. Juguler phelebectasia. Kocatepe Tıp Dergisi 2003;1:70-73.
  • 4. Hu X, Li J, Hu T, Jiang X. Congenital jugular vein phlebectasia.Am J Otolaryngol 2005; 26:172-4.
  • 5. Hopsu E, Pitkaranta A. Jugular vein aneurysm or phlebectasia.Am J Surg 2004; 188: 622.