ÇEVRE REJİMLERİ VE TÜRKİYE’DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN ROLÜ: AKDENİZ’DE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Küreselleşen sivil toplum içinde çevre örgütlerinin rolleri artmış ve kapsamı genişlemiştir. Küresel bir ortak alan oluşturan çevre sorunları ve bu sorunları çözme çabalarının bir tezahürü çevre rejimleridir. Çevre rejimleri ilgili en tartışmalı konulardan biri çevre rejimlerinin etkinliğidir. Bu makalede, çevre rejimlerinin etkinliğinde sivil toplum aktörlerinin oynadığı rol, Akdeniz Eylem Planı’nın Türkiye’deki uygulamaları örneği üzerinden incelenmektedir. STK’ların çevre koruma kapasiteleri çevre rejimlerinin etkinliğiyle yakından ilişkilidir. Rejimin etkin olarak uygulanabilmesi için sivil toplum aktörlerinin devletlere ulusal düzeyde etki etmesi çok önemlidir ancak rejimin kurumsal yapısının da sivil toplum katkısına açık olması aynı derecede gereklidir. Sonuç olarak, Akdeniz Eylem Planı’nın uygulanmasındaki eksiklikler, STK’ların rejime sınırlı katılımıyla ilişkilidir. Öte yandan, STK’ların uygulama süreçlerine etki edebilmeleri, devletler ve uluslar arası örgütler ile ilişkilerinin niteliğiyle yakından ilgilidir.

ÇEVRE REJİMLERİ VE TÜRKİYE’DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN ROLÜ: AKDENİZ’DE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

___

  • Tamiotti, L. ve Finger, M. (2001). Environmental Organizations: Changing Roles and Functions in Global Politics. Global Environmental Politics, 1 (1), 56-76.
  • TÜSEV ve CIVICUS (2011).Türkiye’de Sivil Toplum: Bir Dönüm Noktası, Uluslararası Sivil Toplum Endeksi Projesi Türkiye Ülke Raporu II. İstanbul: TÜSEV Yayınları.