OKULLARDA ÖRGÜT SAĞLIĞI

Yöneticilerin uğrașmak zorunda oldukları birçok konu vardır. Ancak yönetici büyük resmi görmeye bașlamadıkça yani örgütün sağlığını izlemedikçe diğer yaptıklarının bir önemi kalmayacaktır. Örgüt sağlığı örgüt ile ilgili literatüre yeni girmiș bir kavramdır. Örgüt sağlığı hem örgütin verimliliğine hem de örgütün büyümesine ve gelișmesine ișaret eder. Son yıllarda yöneticiler, örgüt kültürünü, ișyeri stresini, örgütsel bağlılığı, ahlakî değerlere bağlılığı ve çalıșanların morallerini tartıșmaktadırlar. Șimdi tüm bunları içeren ve “büyük resmi” daha iyi görmemizi sağlayan yeni bir kavrama sahibiz: örgüt sağlığı. Eğitim sisteminin temel örgütü okuldur. Okulun ișleyișinin veriminin artırılması ve gelișmenin sürdürülmesi için sağlıklı bir yapıya kavușturulması gerekmektedir. Sağlığı ölçmenin yolu ise okulda çalıșanların özellikle de öğretmenlerin örgütü algılama düzeylerinin tespit edilmesidir. Bu araștırmada, öğretmenlerin okuldaki örgüt sağlığı düzeyini algılamaları tespit edilmeye çalıșılmıștır.

Organizational Health in The Schools

Supervisors have a lot of job duties’ that fact is undisputed. However, unlesssupervisors begin to look at the big picture –the organizational health of theirorganization- the rest may cease to matter. Organizational health o novel concept toorganizational literature includes not only a company’s ability to function effectively, butalso its ability to grow and develop. For decades, supervisors have discussed corporateculture, organizational stress, organizational commitment, ethics and employee morale.New a unique concept that of organizational health encompasses all of these ideas andallows a better look at the “big picture. The main organization of the educational system isschool. In order to improve the school’s functions and process it is necessary to controland check the schools’ organizational health. In order to evaluate the health, teachers’ and other employees’ perception of the organizational health must be known. The purpose ofthis study is to define the teachers’ perceptions of the level of organizational health in theschools.Key words: Organization, organizational health, school administration
Keywords:

-,

___

  • Miller, C. (Novenber, 1983). The relationship of elementary principals’ sex role identifications to the organizational helath of scholls. Dissertation Abstracts International. 45(5), 1259-1260-A.
  • Neugebauer, R. (April, 1990). Do you have a healthy organization, Child Care Information Exchange, 72, 38-41.