ODTÜ ÖĞRENCİLERİNDE YARDIM ARAMA DAVRANIŞI

Bu çalışmada amaç, üniversite öğrencilerinin yardım arama davranışını incelemek ve öğrencilerin hangi sorunlar için kim ya da kimlerden yardım aradığını araştırmaktır. Bu çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden rasgele seçilmiş olan 133 (79 kız, 54 erkek) öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin farklı problem alanları için hangi kaynak ya da kaynaklardan yardım aradıklarını belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen bir ölçme formu kullanılmıştır. Formu oluşturmak için ilgili literatürden yararlanılarak çeşitli problem alanları belirlenmiştir. Bu alanlar belirginleştirilerek maddeler haline getirilmiş; her bir madde için profesyonel (doktor, öğretim elemanı, psikolojik danışman) ya da resmi olmayan (arkadaş, aile, akraba) çeşitli yardım kaynakları belirlenmiştir. Oluşturulan taslak form uzman kanısına sunulmuş ve önerilen değişiklikler yapılarak form son haline getirilmiştir. Uygulama sonrasında her bir madde için seçilen yardım kaynaklarının frekansları ve yüzdeleri hesaplanmıştır. Sonuçlar, katılımcıların, farklı problem alanları için farklı kaynaklardan yardım aradıklarını göstermektedir. Akademik sorunlar ve meslek/gelecekle ilgili sorunlar için akademik danışman ve arkadaş sıklıkla düşünülen kaynaktır. Aile ile ilgili sorunlarda arkadaştan yardım arama ve sorunu kendi kendine çözme en çok tercih edilen yardım seçenekleridir. Kişisel problemlerde öğrencilerin sorunu en çok kendi kendilerine ya da arkadaş yardımı ile çözmeyi seçtiğini görülmüştür. Utangaçlık ve karamsarlık gibi daha ciddi kişisel sorunlarda ise danışmandan yardım arama eğilimi artmaktadır. Sosyal problemlerde sorunu kendi kendine çözmeye çalışma durumu oldukça belirginken, ekonomik problemler için en çok tercih edilen kaynaklar sırasıyla kendileri, babaları ve kardeşleridir. Sağlık sorunlarında doktor en çok aranacak kaynak olurken cinsel problemlerde psikolojik danışmandan yardım arama oranının düşük olduğu görülmüştür.

-

The aim of this study was to examine the help-seeking behaviors of university students, and to determine which help sources are used for which problems. 133 (79 females, 54 males) undergraduate students selected randomly from the Facult of Education of Middle East technical University. In order to measure the help sources of problems, an assessment form was developed by the researchers. Several problem areas were determined by the help of relevant literature. These areas were better specified and stated as items. For each item, formal (doctor, faculty, counselor..etc) and informal sources (friend, family, relative..etc) for help were determined. The assessment form was reviewed by an expert team, and modifications were made accordingly. Descriptive statistics showed that participants seeked help from different sources for different problems. For academic and career problems, the most frequently stated sources were advisor and friends. For family problems, seeking help from a friend was the most frequent source for help.Participnats tended to solve the personal problems by themselves or with the help of a friend. Students with problems such as shyness and pessimism were more likely to seek help from a counselor. For social problems students tended to solve the problems on their own. Economical problems were solvede mostly by the help of father and sibling, and for health problems doctor was the most frequently stated source of help. Finally, for sexual problems, the frequency of seeking help from a counselor is relatively low.Key words : Help-seeking behavior, counselor, psychological help
Keywords:

-,

___

  • Tishby, O., Turel, M., Gumpel, O., Pinus, U., Lavy, S. B., Winokour, M., & Sznajderman, S. (2001). Help-seeking attitudes among Israeli adolescents. Adolescence, 36, 249-264.
  • Ültanır, E. (1996). Yeni açılan üniversitelerde psikolojik danışma ve rehberlik merkezlerinin açılmasına duyulan gereklilik. Çağdaş Eğitim Dergisi, 220, 10-14.