YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN AKADEMİK PERSONELİN CEZA SORUŞTURMALARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN AKADEMİK PERSONELİN CEZA SORUŞTURMALARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Yükseköğretim kurumlarında (üniversitelerde) görev yapan akademik personelin (öğretim elemanlarının) görevi sırasında ya da görevleriyle ilgili işledikleri adli suçlardan ötürü uygulanacak ceza soruşturmalarında uyulacak usül ve esaslar, özel yasayla hüküm altına alınmıştır. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik personelin ceza soruşturmaları özel kanun olan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 53. maddesi (c) fıkrası ile düzenlenmiş ve düzenleme 6764 sayılı Kanun ve 7243 sayılı Kanunla yeniden düzenlenmiştir. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik personelin ceza soruşturmalarının yürütülmesi ve karar aşamasında; 2577 sayılı İdari Yargılama Usül Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun yöneticiler ve soruşturmacılar tarafından yeterince bilinmemesi nedeniyle eksik inceleme, usül hatası, illiyet bağı kurulamaması, yetkisiz kurul ve neden (gerekçe)-konu (karar) ortaya konulamaması hem adaletin tecellisini geciktirmekte hem de maddi-manevi zararlara yol açmaktadır. Araştırmada; Danıştay Birinci Daire kararları örnekleri incelenerek durum tespiti yapılmış, sorunlar ortaya konulmuş ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.

___

  • AYTURAN, Berkan (2018) Yükseköğretim Personelinin Göreve İlişkin Suçlarının Soruşturması. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi 35: 429-467.
  • DUMAN, Bahattin (2016). Yükseköğretim Ceza ve Disiplin Soruşturması, Seçkin Yayıncılık: Ankara.
  • ERKUL, Hüseyin; KANTEN, Pelin ve AYDIN, Deniz (2019). Örneklerle Yükseköğretim Kurumlarında Disiplin ve Ceza Soruşturmaları, ÇOMÜ Yayınları: Çanakkale.
  • MESCİ, Hatice ve AYDIN, Vahdettin (2017). Yükseköğretim Kurumlarında Çalışan Kamu Görevlilerinin Ceza Soruşturma Usûlü. Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 7.2: 1-91.
  • TEMİZ, Özgür ve KORKMAZ, Fahrettin (2016). Ed. İdare Hukuku. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Erzurum.
  • UZ, Abdullah (2017). Yükseköğretim Personelinin Ceza Soruşturması Öncesinde 4483 Sayılı Kanunun Ön İnceleme ve İzin Müessesesinin Uygulanabilirliği Sorunu. International Anatolia Academic Online Journal/Social Science Journal, 2(1), 1-14.
  • YILMAZ, Dilşat (2013). Yükseköğretim Personeli Ceza Soruşturması, Yasal Eksiklikler ve Çözüm Önerileri, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 17:1-2.