Muhasebe Meslek Mensuplarının Almış Oldukları Disiplin Cezalarının Cinsiyet ve Mesleki Unvan Açısından Analizi: 2008 – 2017 Dönemi

Resmi Gazete’de yayınlanan, muhasebe meslek mensuplarının almış oldukları disiplin cezalarının cinsiyet ve mesleki unvan açısından bir farklılık olup olmadığının tespiti bu araştırmanın amacıdır. Meslek mensuplarının mükellefleri ile ilişkileri, işletme ile ilgili sahip oldukları bilgiler, elde ettikleri belge ve kayıtların niteliği onları işletme ile ilgili taraflar açısından önemli kılmaktadır. Bu nedenle, meslekten çıkarmaya kadar giden disiplin cezalarının trendinin analizi, cinsiyet ve mesleki unvan açısından bir farklılık olup olmadığının tespiti muhasebe ve denetim alanı için önem taşımaktadır. Çalışmanın verileri, Resmi Gazete ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Disiplin Kararlarından elde edilerek incelenmiştir.

Analysis of Disciplinary Penalties from The Gender Position of Accounting Professional Members: 2008-2017 Period

The purpose of this research is to determine whether disciplinary penalties imposed by accounting professionals are a difference in gender and professional title published in the official gazette. The relations of professional members with their taxpayers, the information they have about the business, the documents and records they have obtained make them important to the business related parties. For this reason, analysis of the trend of disciplinary penalties ranging from leading to dismissal is important for accounting and auditing, determining whether there is a difference in gender and professional title. The data of the study were obtained from the disciplinary decisions of the Union of Chambers of Certified Public Accountants and Certified Public Accountants of Turkey.

___

  • Akın, O. ve Onat, O.K. (2015). Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörler: Demografik Farklılaşmalar Üzerine Bir Araştırma, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 8(15), 297-312.
  • Aktaş, K. (2014). Etik – Ahlak İlişkisi ve Etiğin Gelişim Süreci, Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1 (2), 22-32.
  • Ekergil, V. (2016). Muhasebe Meslek Mensuplarının Etik-Disiplin İlişkisi ve Yıllar İtibariyle Disiplin Cezası Analizi: 1993-2015, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(22), Sayı:22, 363-402.
  • Kutlu, H. A. (2008). Muhasebe Meslek Mensupları ve Çalışanlarının Etik İkilemleri: Kars ve Erzurum İllerinde Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 63(2),143-170.
  • Resmi Gazete. (2000). Serbest Muhasebecilik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliği, Sayı 24126.
  • Resmi Gazete. (2007). Serbest Muhasebecilik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Sayı 26656.
  • Sevilengül, O. (2009). Genel Muhasebe, Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Disiplin Kurulu Kararları, http://www.turmob.org.tr/Mevzuat/DisiplinKuruluKararlari (07.02.2018)
  • Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği. (2014), Muhasebe Meslek Mensupları İçin Etik İlkeler El Kitabı, http://www.turmob.org.tr/ekutuphane/detailPdf/58717b3a-355d-48d3-8712-b7e9744b0ba4/_ (22.03.2018)
  • Türk Dil Kurumu, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts&kategori1=veritbn&kelimesec=118065 (09.04.2018)
  • Uzun, R. (2009). İletişim Etiği: Sorunlar ve Sorumluluklar, Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Vural,B.A ve Coşkun,G. (2011). Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Etik, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 1(1), 61-68.
  • Yalçın, S. (2011). Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:52, 47-67.
Maliye ve Finans Yazıları-Cover
  • ISSN: 1308-6014
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Maliye ve Finans Yazıları Yayıncılık Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

İktisadi ve İdari Bilimler ve Uygulamalı Bilimler Lisans Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlığı Üzerine Bir Araştırma: T.C. İstanbul Arel Üniversitesi Örneği

Cüneyt DİRİCAN, Ayşegül ERTUĞRUL AYRANCI

TÜRKİYE’DE PARA POLİTİKASI UYGULAMALARINDA DÖVİZ KURUNUN ÖNEMİ PARASAL DURUM ENDEKSİ ANALİZİ

Hakan ERYÜZLÜ, Tayfur BAYAT, İzzet TAŞAR

Muhasebe Meslek Mensuplarının Almış Oldukları Disiplin Cezalarının Cinsiyet ve Mesleki Unvan Açısından Analizi: 2008 – 2017 Dönemi

Günay Deniz DURSUN

Türk Bankacılık Sisteminde Net Faiz Marjı Belirleyicilerinin Tespit Edilmesi: Panel Data Analizi

Abdulhakim DİKO

Bir Finansal Araç Olarak Menkul Kıymetleştirme ve Muhasebesi

Hülya BOYDAŞ HAZAR, Nurgün KOMŞUOĞLU YILMAZ

MOORA Metodu ile Portföy Yönetimi Geleneksel Yöntemlere ve Şans Faktörüne Dayalı Portföylerle Bir Karşılaştırma Uygulaması

Cem KARTAL

BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNE ALINMANIN ETKİLERİ: BORSA İSTANBUL’DA BİR UYGULAMA

Raif PARLAKKAYA, Ümran Münire KAHRAMAN, Yasin CİHAN

Küresel Finansal Krizin Devlet Bankaları ve Özel Sermayeli Bankaların Likidite Davranışının Değişimine Etkisi: Türk Mevduat Bankacılığı Örneği

Onur ÖZDEMİR, Fatih KAYHAN

İHRACAT KREDİ SİGORTALARININ İHRACAT DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: GELİŞMİŞ ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ

Cihat KÖKSAL, Elif GÜNEREN GENÇ

Türkiye'de Katılım Bankacılığının Analitik İncelemesi

Mustafa Cenk ULUDAĞ