Türkiye'de kamu personel yönetimi sorunu

Türk kamu yönetimi, 2000 'li yılların başlarından itibaren büyük bir değişim ve yenilenme süreci içerisine girmiş bulunmaktadır. Bu reform sürecinin başarıya ulaşması, ancak kamu yönetimindeki mevcut insan kaynağının doğru kullanılabilmesiyle mümkün olabilecektir. Türkiye 'de kamu personel yönetiminin, hem anlayış olarak, hem de yapısal olarak bir kriz durumunda olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum, kamu personel yönetiminde reformu bir zorunluluk haline getirmiştir. Bu çerçevede, öncelikle mevcut kamu personel yönetimi anlayışımızın ve geçirdiği gelişim süreçlerinin etüt edilmesi ve problemli alanların teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu makalede, söz konusu gerekçeden hareketle, ülkemizdeki mevcut kamu personel yönetimi, hem anlayış ve yaklaşım olarak, hem de yapısal olarak değerlendirilecektir.

Public personnel management problem in Turkey

Turkish public personnel management has been in a big renewal and transformation process since the beginning of 2000. The success of this process depends on the true employment of the current human resource inventory. It is observed that Turkish public personnel management has both conceptual and structural problems. Because of this problems, a reform is compulsory in public personnel management. In this context, firstly current public personnel management concept and its historical process should be examined detailed and then identified the problematical areas. In this study, based on this reason, current public personnel management will be evaluated both conceptually and structurally.

___

Akgüner, T. (2001), Kamu Personel Yönetimi, Der Yayınları, İstanbul.

Akın, M. (1969), "Personel Reformu", Mülkiyeliler Dergisi, Ankara, Yıl:4, Sayı: 14,Cilt:2, s.3-18.

Aykaç, B. ve Yayman, H. (2003), "Kamuda İnsan Kaynakları Planlamasının Bir Aracı Olarak Norm Kadro Çalışmaları", TODAÎE Kamu Yönetiminde Kalite 3. Ulusal Kongresi, TODAİE Yayını, Ankara, s.295-314.

Canman, D. (1995), Çağdaş Personel Yönetimi, TODAİE Yayını 260, Ankara.

DPB (2009), Temel Eğitim Ders Notları-1, Başbakanlık Basımevi, Ankara.

Eryılmaz, B. (2002), Kamu Yönetimi, Erkam Matbaası, İstanbul.

Özdemir, H. (2001), Osmanlı Devletinde Bürokrasi, Okumuş Adam Yayıncılık, İstanbul.

Özmen, R. (2009), Devlet Memurları Kanunu, Seçkin Yayıncılık, Ankara. Saran, U. (2006), Kamu Hizmetinde Performans Algısı, http://www.radikal.com.tr, (12/09/2006).

Sürgit, K. (1972), Türkiye'de İdari Reform, TODAİE Yayını No:28, Ankara.

Şeylan, G. (2000), Kamu Personel Yönetiminden İnsan Kaynaklan Yönetimine Geçiş, TESEV Yayınları 18, İstanbul.

TESEV (2007), Türkiye 'de Devlet ve Reform, http://www.tesev.org.tr/projeler

TODAİE (1991), Kamu Yönetimi Araştırma Projesi (KAYA), TODAİE Yayını, Ankara.

Tortop, N.- İspir, E.-Aykaç, B. (1999), Yönetim Bilimi, Yargı Yayınevi, Ankara.

TÜGİAD (1997), Kamu Yönetiminde Yozlaşma ve Rüşvet, İstanbul.