Türk Vergi Sisteminde İhbar İkramiyesi: Sorunlar ve Çözümler

Birçok ülkede vergi kaçakçılığı hakkında bilgi sahibi olanların bu durumu bildirmelerini sağlamak üzere ihbarcılara ikramiye verilmesine yönelik düzenlemeler bulunmaktadır. İhbarcılara ikramiye verilmesine yönelik böyle bir düzenleme Türk vergi sisteminde de yer almakta olup konu 1905 sayılı Kanun'la düzenlenmiştir. 1931'den beri yürürlükte olan Kanun'un etkin olarak işlevini sürdürmediği görülmektedir. Bunun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar ikramiye tarifesinin güncellenmemesi, kişilerin muhbir olarak adlandırılmak istememeleri ve idare tarafından ihbar müessesesinin topluma yeterince tanıtılmaması olarak özetlenebilir. Çalışmamızda, ihbar ikramiyesinin etkin bir işlev görmesi için yapılması gereken yasal ve idari düzenlemeler üzerinde durulmaktadır

Denouncement Prize in Turkish Tax System: Problems and Solutions

Many countries have regulations to grant a denouncement prize and ensure that people who are aware of tax evasion report this situation. Turkish tax system also has available regulations for denouncement prize under the Law No. 1905. The Law has been in effect since 1931 and it appears not to be functioning properly. There are several reasons thereof. These may be summarized as follows: not updating the bonus tariff, people not desiring to be called as informer, insufficient introduction of denunciation mechanism by the administration. The present study focuses on legal and administrative arrangements for the effective functioning of denouncement prize

___

Budak, T. (2009) “Türk Vergi Hukukunda øhbar ve øhbar økramiyesi”, Maliye Araútrma Merkezi Konferanslar, 52. Seri, 41-62.

Deniz, C. (2011) “øhbar økramiyesi: Özellikli Durumlar II”, Yaklaúm, Ekim. Kzlot, ù., ùenyüz, D., Taú, M. ve Dönmez, R. (2008), Vergi Hukuku, Yaklaúm Yaynlar.

Sezer, Y. (2014) “øhbar økramiyesinin Gelir Vergisi ile Veraset ve øntikal Vergisi Karúsndaki Durumu”, Yaklaúm, Aralk 2014.