İnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerlendirmesi ve Maliye Bakanlığı Çalışanlarına Yönelik Bir Uygulama

İnsan kaynakları yönetiminde performans değerlendirmesinin yeri ve önemi günümüzde daha çok değer kazanmıştır. Dünyada yaşanan hızlı gelişim ve değişim tüm örgütleri yoğun bir rekabet ortamına sürüklemiştir. Bu rekabet ortamında örgütler varlıklarını sürdürebilmek için verimliliklerini mümkün oldukça en üst düzeye çıkartmak zorundadırlar. Günümüzde tüm örgütlerde, gerçek verimliliğe ulaşmanın tek yolunun insan kaynağından daha etkin faydalanabilme gerçeği olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, insan kaynakları yönetiminin en önemli işlevlerinden biri olan “performans değerleme” kavramı ve Türkiye’deki kamu kurumlarındaki uygulanması incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünde çalışan personelin değerlendirme sistemine ilişkin görüş ve önerileri alınarak ülkemizdeki değerlendirme çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır.

Performance Evaluation in Human Reseources Management and an Applications for the Staff of Ministry of Finance

In Human Resources Management the position and importance of performance evaluation has more value at Today’s World. Rapid development and change in the world has dragged all organizations into an atmosphere of competition. The organizations have to ascend their productivity to the top level as much as possible in order to survive in this atmosphere of competition. Today in all these organizations, it has come to light that the only way to reach real productivity is to benefit from human resource more efficiently. In this study, performance evaluation, one of the most vital functions of human resources management, and its applications to public bodies in Turkey have been investigated. Also, a questionnaire survey was made for the purpose of improving the evaluation systems in our country, by having the comments and suggestions of the staff of Human Resource Department of Ministry Finance Head Office.

___

Akyüz, Ö.F. (2001), Değişim Rüzgarında Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması, İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Ataay, İ.D. (1990), İş Değerleme ve Başarı Değerleme Yöntemleri, İstanbul: İşletme Fakültesi Yayını, Küre Matbaası, No: 235.

Bingöl, D.(1990), Personel Yönetimi ve Beşeri İlişkiler, Erzurum: Atatürk. Üniversitesi Basımevi.

Bilgin, K.U. (1997), Kamu Yönetiminde Yönetsel Etiğin Yönetim Ölçeğinde Değerlendirilmesi, 21. Yüzyılda Nasıl Bir Kamu Yönetimi Sempozyumu, Ankara: TODAİE Yayınları.

Can, H.; Akgün, A. ve Kavuncubaşı, Ş. (2000), Kamu ve Özel Kesimde İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara: Siyasal Kitabevi, 4.B.

Fındıkçı, İ. (2003), İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: Alfa Yayınları, 3.Baskı, No: 619.

Kahya, E. (2002), Performans Değerlemesi, Eskişehir: Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Yayını.

Kaynak, T. ve Diğerleri (2000), İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları.

Kozak, M.A. (2001), Konaklama İşletmelerinde İş Analizi, Eskişehir: Eskişehir Meslek Yüksek Okulu Yayınları.

Örücü, E. (2003), Modern İşletmecilik, Ankara: Gazi Kitabevi.

Palmer, M.J., (1993), Performans Değerlendirmeleri, (Çev. Doğan Şahiner), İstanbul: Rota Yayını.

Sabuncuoğlu, Z. (2000), İnsan Kaynakları Yönetimi, Bursa: Ezgi Kitapevi.

Sabuncuoglu, Z.; Tokol, T. (2003), İşletme, Bursa: Furkan Ofset.

Uyargil, C. (1994), İşletmelerde Performans Yönetimi Sistemi: Performansın Planlanması, Değerlendirilmesi ve Geliştirilmesi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayınları, Şahinkaya Matbaacılık, No: 262.

Dergiler:

Canman, A.D. (1993), “Personelin Değerlendirilmesinde Yeni Yaklaşımlar ve Türkiye’de Kamu Kesimindeki Uygulama”, Amme İdaresi Dergisi, 26, 1 Mart: 159-184.

Yücel, R. (1999), “İnsan Kaynakları Yönetiminde Başarı Değerlendirme”, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:1 Sayı:3.

Diğer Kaynaklar:

Human Resources (2002), Performans Yönetim Sisteminin Etkinliği Nasıl Sağlanır?, İstanbul: Rota Yayınları, Eylül.

_____http://www.hrdergi.com/tr/article.asp?ID=945> (03.02.2008).