VERGİ BİLİNCİ ve VERGİ TUTUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER: AKSARAY ÜNİVERSİTESİ İİBF ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

Günümüzde devletin birinci görevi sosyal refahı arttırmaktır. Devlet bu görevi yerine getirmek için kamu gelirlerine ihtiyaç duymaktadır. Kamu gelirleri içinde ise, vergiler önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda zorunluluk esasına dayanan vergilere ilişkin, bireylerin bilinç ve tutumları önem arz etmektedir. Vergi bilinci, bireylerin vergi hakkındaki farkındalık seviyesi biçiminde tanımlanabilir. Bu yüzden de vergi bilinci ve tutumu arasında yakın bir ilişki olması beklenmektedir. Ancak bunu etkileyen pek çok faktör olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Aksaray Üniversitesi’nde öğrenim gören Maliye, İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (SBKY) bölümü öğrencilerinin vergi bilinç düzeyleri ve vergiye yönelik tutum ve davranışları üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin analiz edilmesidir. Bu amaçla 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören toplam 556 öğrenci anket uygulamasına katılmıştır. Elde edilen verilere Güvenilirlik analizi, Kruskal Wallis H testi, Mann Whitney U testi, Ki-kare analizi ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır.

DETERMINING FACTORS FOR TAX CONSCIOUS AND TAX ATTITUDES: AN ANALYSIS ON AKSARAY UNIVERSITY FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES STUDENTS

Today, the first task of the state is to increase social welfare. State needs public revenues to perform this task in which taxes have important role. In this sense, consciousness and attitude of individuals are crucial regarding taxes based on imperative principle. Tax consciousness can be defined as a level of individual awareness about tax. Therefore, it is expected to be a close relation between tax consciousness and attitude of individuals. However, there are many factors that affect this relation. The purpose of this study is to examine and analyze factors which affect the level of tax consciousness of students and their attitudes towards tax. A total of 556 third and fourth year students from the departments of Public Finance, Economics, Political Science and Public Administration at Aksaray University participated in the survey. Reliability analysis, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Chi-square analysis and Spearman correlation analysis were applied to the obtained data.

___