Kıst amortisman uygulamasının uluslararası finansal raporlama standartları ve Türk muhasebe sistemi açısından karşılaştırılması

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile Türk Muhasebe Sistemi amortismanlar açısından karşılaştırıldığında, standartlarda kist amortisman uygulamasının maddi duran varlıkların tümü için kabul gördüğü anlaşılmaktadır. Oysa ülkemizdeki mevcut uygulamada kist amortisman hesaplaması sadece işletme aktifine kayıtlı binek otomobillere uygulanmaktadır. Bu durum,Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na uygun raporlama yapan işletmelerde ticari kâr ve mali kâr sonuçları üzerinde etkili olacaktır.

The comparison of pro-rata depreciation applications in terms of international financial reporting standards (IFRS) and Turkish accounting system

Comparasion between International Financial Reporting Standards (IFRS) and Turkish Accounting System shows that Pro-rata Depreciation Application is accepted for all tangible assests in standards. However, today in Turkey, Pro-rata Depreciation accounting is only applied to cars in assets. This case will have impact on accounting profit and taxable profit for firms which conduct reports according to International Financial Reporting Standards (IFRS).

___

Akdoğan, Nalan (2006). "UMS 12-Gelir Vergileri Standart Hükümlerine Göre Dönem Kârından İndirilecek Vergi Giderinin Hesaplanması ve Ertelenmiş Vergilerin Muhasebeleştirilmesi" Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 17 (2006) : 1-18.

Çonkar, Kemalettin, Ulusan, Hikmet ve Öztürk, Mehmet (2006). Genel Muhasebe 3. bs. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kieso, Donald E. ve Weygant, Jerry J. (1992). Intermediate Accounting. 7.bs. [y.y.] : John Wiley and Sons. Inc.,

Örten, Remzi, Kaval, Hasan ve Karapınar, Aydın (2007). Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları. Ankara: Gazi Kitabevi.

Sevilengül, Orhan (2001). Tek Düzen Muhasebe Sistemi İle Uyumlu Genel Muhasebe gnşltlmş lO.bs. Ankara: Gazi Kitabevi.

Süer, Ayça Z. ve Şenyiğit, Yiğit B. (2006). "Amortisman Uygulamasının Ertelenmiş Vergiler Üzerindeki Etkisi ve Finansal Tablolarda Raporlan-ması" Mali Çözüm Dergisi. 74 (2006): 199-213.