Değeri düşen maddi duran varlıkların ölçümlemesinde işletmeye özgü bir değer olarak “kullanım değeri”

Bu makalenin amacı maddi duran varlıkların değerini ölçmek için bir ölçüm aracı olarak kullanılan “kullanım değeri” araştırmaktır Kullanım değeri ölçüsü esas itibariyle işletmeye özgü bir alternatif modeldir. Kullanım değeri nakit yaratan en küçük birim olarak tanımlanan varlık veya varlık grubunun piyasa değerinin tespit edilememesi durumunda varlığın veya varlık grubunun değerinin işletme dışı ve işletme içi faktörler kullanılarak belirlenmesini esas almaktadır. Kullanım değerinin hesaplanmasında nakit akışlarının bugünkü değeri yöntemi kullanılmaktadır. Bu nedenle nakiş akışlarını doğru tahmin etmek ve gerçekçi bir iskonto oranı kullanmak kullanım değeri yaklaşımının güvenirliğini artıracaktır.

As an entity-specific value “value in use” at the measuring the value of tangıble fixed assets impaıred

The purpose of this study is to investigate “the value in use” that used as a measuring tool of measuring the value of tangible fixed assets. “Value in use” mainly an alternative Entity-specific value measurement model. Value in use is used at the conditions can not be detected market value of assets and assets group as described the smallest cash-generating unit by using external and internal factors in business. The present value of cash flows method is used in the calculation of the value in use. Therefore, estimating cash flows correctly and using a realistic discount rate will increase the reliability of the value in use approach.

___

  • Akbulut, Yıldız ve Marşap, Beyhan. (2006).“Maddi Duran Varlıklarda Değer Düşüklüğünün “TMS 36: Varlıklarda Değer Düşüklüğü” Standardı Kapsamında İncelenmesi Ve İMKB’de İşlem Gören Şirketlerin Değerlendirilmesi.” Muhasebe ve Bilim Dünyası Dergisi. 4(2006):85-115.
  • Arzova, S. Burak ve Arsoy, A. Poroy. (2008). “TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Çerçevesinde Canlı Varlıkların Muhasebeleştirilmesi ve Finansal Tablolarda Sunuluşu”, Vergi Dünyası Dergisi. 300(Haziran 2008): p.1- 15,03/01/2010 tarihinde tmsk.org.tr veri tabanından erişildi.
  • Herrmann, D., Saudagaran, S. M., ve Wayne B. T. (2006) “The Quality Of Fair Value For Property, Plant, and Equipment”, Accounting Forum, 30(2008):43-59
  • Demir, Volkan ve Oğuzhan,Bahadır(2007). “UFRS (TFRS)’deki Değerleme Ölçüleri Kapsamında Şirket Değerlemesinde Defter Değeri Yaklaşımı”, Muhasebe ve Denetime Bakış. 23(2007):65-79.
  • Elliott, Barry ve Elliott James.(2008) Financial Accounting and Reporting. 12. Baskı, Harlow: Prentice Hall.
  • Fırat, Hüseyin. (2008 Mart) “Maddi Duran Varlıklarda Değerleme Esaslarının TMS ve VUK açısından İncelenmesi, VI. Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu, Antalya: Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMM0)
  • Gücenme, Ümit ve Arsoy, A. Poroy. (2005) “Muhasebe Standartlarına Göre Maddi Duran Varlıklarda Değer Artış ve Azalışlarının Tespiti ve Kaydı”, Analiz, 14(2005):1-16
  • Kaya, Uğur ve Dinç, Engin. (2007) “Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Maddi Duran Varlıkların Değerlenmesi ve Muhasebeleştirilmesi”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2( 2007):343-364
  • Marşap, Beyhan. (2008 Mart) “Maddi Duran Varlıklarda Amortisman Uygulaması ve Yararlı Ömrün Belirlenmesi”, VI. Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu. Ankara: Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO)
  • Yükçü, Süleyman ve İçerli, M.Yılmaz. (2007) “TMS-16 Maddi Duran Varlıklar Standardına İlişkin Uygulama Önerileri”, Mali Çözüm, 82(2007):21-33.
  • Türkiye Muhasebe Standartları(TMS) Vergi Usul Kanunu(VUK)