Küçük güçlü bir otonom rüzgâr enerjisi çevrim sistemi ile elektrik eldesi

Bu çalışmada, bir evin yıllık ortalama elektrik enerjisi tüketimi hesaplanmış olup; şebekenin ulaşamadığı bir yerde, ihtiyacı karşılamak için gerekli türbin gücü ve depolama sisteminin belirlenmesi gibi hesaplamalar yapılmıştır. Bu amaçla en ekonomik türbin seçiminin belirlenmesi ve ihtiyacı karşılamak için gerekli türbin maliyetleri de değerlendirilerek; elde edilen elektrik enerjisi ile sistemin kendisini geri ödeme süresi hesaplanmıştır. Çalışmalar sonucunda; İzmir bölgesindeki bir evin, belirlenen elektrik enerjisi ihtiyacının 3 kW’lık bir türbinle ekonomik olarak karşılanmasının uygun olduğu neticesine varılmıştır.

Producing electricity by means of a strong small autonomous wind energy cycle system

In this study, the average annual electricity consumption of a house being calculated; in order to supply this need in an area where network cannot reach some mechanical calculations such as modifying the required turbine force and storing system being done. The determination of the most economical turbine as well as the evaluation of the cost of the required turbine to supply the need also being performed, here it is stated how long it will take to pay back these costs of the supplied electrical energy. As a result of this study, the calculated amount of electrical energy of a house which is settled in İzmir region can be provided economically by a 3 kW turbine.

___

  • [1]. Özerdem, B., 2003, Türkiye’de rüzgâr enerjisi uygulamalarının gelişimi ve geleceği, Türkiye 9.Enerji Kongresi, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, İzmir, 65-73 s.
  • [2]. Köse, R., Özgür, M.A., 2003, Dumlupınar Üniversitesi Kampus Alanında Rüzgâr Enerjisi Potansiyelinin Araştırılması, DPÜ Fen Bilimleri Dergisi, Sayı 5, 187-196 s.
  • [3]. Köse, R., 2004, An evaluation of wind energy potential as a power generation source in Kütahya, Turkey, Energy Conversion and Management, 45:1631-1641 p.
  • [4]. Köse, R., Özgür, M.A., Alakuş, B., 2004, Kütahya Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli, II. Ulusal Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Kütahya, 229-237 s.
  • [5]. Tavman İ.H., Önder, T.K., 2001, Türkiye’de Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli ve Kullanımı, I.Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, İzmir, 316-323 s.
  • [6]. Bayrakçı, H.C., Delikanlı, K., 2007, Türkiye’de rüzgâr enerjisi ve potansiyel belirleme çalışmaları, Mühendis ve Makine, Sayı 569, 78-79 s.
  • [7]. AWS Scientific Inc., 1997, Wind resource assessment handbook, National Renewable Energy Laboratory.
  • [8]. Çetin, S.N., 2006, Şebeke bağlantısız PM generatörlü rüzgâr türbinlerinin YSA ile sistem optimizasyonu, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • [9]. Aydın, İ.,2008, Küçük güçlü bir otonom rüzgar enerjisi çevrim sistemi ile elektrik eldesi, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.