Fosil kaynaklı yakıtların neden olduğu hava kirliliğinin doğal gaz kullanımı ile değişimi, Van ili örneği

Fosil kaynaklı yakıtların kullanımı, hava kirliliğine sebebiyet veren en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu yakıtların bilinçsizce kullanılması sonucunda çevre problemlerine özellikle de hava kirliliğine neden olmaktadır. Yapılan bu çalışmada, Van İli’nin doğalgaz kullanmaya başlamadan önceki ve doğalgaza geçiş ile hava kirlilik parametreleri ($SO _2 ve PM _{10}$) incelenmiştir. Doğal gaz kullanımının hava kalitesine etkisi araştırılmıştır. İlde ısınma ihtiyacını karşılamak için kömür, fuel-oil ve mazot kullanılırken 2008 yılı mart ayı itibariyle doğal gaza geçilmiştir. Doğal gazın kullanılmaya başlanmasıyla bu yakıtların kullanımı azalmıştır. Çalışmanın sonunda, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde (HKDYY) belirtilen, $SO_2$ için 250 μg/$m^3$ değerinin doğal gaz kullanımına geçilmeden önce bazı aylarda çok üzerinde olduğu görülmüş ve doğal gaz kullanılmaya başlanmasından sonraki dönemlerde ise 250 μg/$m^3$ değerinin aşılmadığı görülmüştür. PM10 için yönetmelikte belirtilen 200 μg/$m^3$ değerinin kış sezonunda aşılarak 267 μg/$m^3$’e ulaştığı tespit edilmiştir. 2008 yılı mart ayında Doğal gaz kullanımına geçiş ile birlikte bu değerde tekrar bir düşüş gözlenmiştir.

The change of air pollution-which caused fossil origin fuels-by using natural gas, sample of city Van

Using of fossil origin fuels is one of the most important cause of air pollution. Using these fuels unconsciously causes environmental problems especially air pollution. In this study it has been analyzed of air pollution parameters ($SO _2 ve PM _{10}$) before using natural gas and then transfer the using of natural gas in Van. The effect of using natural gas on air quality is researched. In this city it was used coal, foul-oil and diesel to provide heat demand then it is transmitted natural gas since March 2008.With starting using of natural gas, the using of these kind of fuels has been decreased. At the end of the study it is observed that the value of 250 μg/$m^3$ for $SO_2$ in the Air Quality Assessment and Management Regulation (AQAMR) is over in some months before using natural gas but it hasn’t exceeded 250 μg/$m^3$ after starting natural gas. It has been identified that the value of 200 μg/$m^3$ which is specified in regulations for PM10 has been exceeded and reached to 267 μg/$m^3$ in the winter season. In March 2008, it has been observed that with starting using of natural gas, this value is again decreased.

___

  • 1. Müezzinoğlu, A., Hava Kirliliğinin ve Kontrolünün Esasları, Dokuz Eylül Üniversitesi,Yayınları , Yayın No: 0908.87.DK.006.042, İzmir, 1987
  • 2. GÜLTEKİN, A.H., ÖRGÜN, Y., Doğal Gaz Ve Çevre, Çevre Dergisi, Ekim-Kasım-Aralık, Sayı:9, 1993
  • 3. KARAKOÇ, H., Doğal Gaz Tesisatı, Demirdöküm Teknik Yayınları, Yayın No:10, 2006
  • 4. DAĞSÖZ, A. K., Doğal Gaz ve LPG Devreleri, Cihazları Hesabı. İTÜ Makine Fakültesi, 3. Baskı, Teknik Yayın No:3, 2002, http://enerjienstitusu.com (2011/02/08/2011-yili-ulusal-dogal-gaz-tuketimtahminine- iliskin)
  • 5. KÜÇÜKYALI, R., Doğal Gaz-LPG Tesisatı ve Bacalar, Isısan Çalışmaları No:345, 2003
  • 6. Aksa Doğal gaz A.Ş. http://www.vangaz.com.tr
  • 8. OKUTAN, H., Hava Kirliliği Kaynakları ve Kontrolü,Marmara Araştırma Merkezi Kimya Mühendisliği Araştırma Bölümü, Marmara Araştırma Merkezi Matbaası, Gebze-Kocaeli, 1993
  • 9. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği, Resmi Gazete, sayı:26898, 2008