ŞİLE ŞARİYÂJININ İSTANBUL BOĞAZI KUZEY YAKALARINDA DEVAMI

Bu etüd ile, Şile ve Riva deresi bölgesinde evvelce tesbit olunan şariyaj hattının İstanbul boğazına doğru uzandığı katî olarak tesbit edilmiş, eskiden beri münakaşalı olan Sarıyer - Zekeriyaköy civarındaki şariyajın mevcudiyeti bir defa daha teyit olunmuş, Sarıyer kuzeybatısındaki Maden Mahallesi deresinin (Tekneci dere) taban ve versanlarındaki tüfler arasında yer alan ve durumları yine münakaşalı olan Paleozoik aflörmanların tektonik olarak teşekkül ettikleri anlaşılmış ve bunların meydana gelişlerine ait iki yeni izah tarzı teklif olunmuştur.

DIE FORTSETZUNG DER ÜBERSCHIEBUNG VON ŞİLE AN DER NORDKÜSTE DES BOSPORUS

Mit vorliegender Arbeit wurde die Fortsetzung der im Gebiet von Şile und Riva Deresi früher festgestellte Überschiebungslinie entlang des Bosporus endgültig nachgewiesen, die von jeher strittige Frage des Vorhandenseins der Überschiebung in der Umgebung von Sarıyer-Zekeriyaköy nochmals bestätigt, die zwischen der Sohle und den Abhängen der Tuffe von Maden Mahallesi (Tekneci Dere) vorhandenen und ebenfalls strittigen paläozoischen Ausbisse als tektonische Bildungen nachgewiesen und über deren Entstehung zwei neue Erklärungsarten in Vorschlag gebracht. 

___

  • l — BAYKAL, F. (1942) : La geologie de la region de Şile (Anatolie). Publ. Inst. Geol. Univ. İstanbul, nouv. ser., no. 12, pp. 166-229.
  • 2 BAYKAL, F. & AKARTUNA, M. (1953) : Reponse a «Nouvelles observations sur la tectonique de la region de Sarıyer-Zekeriyaköy (NW de la Turquie)» de 1. Yalçınlar. C.R. Soc. Geol. de France, no. 13, pp. 250-253.
  • 3 — BAYKAL, F. (1954) : Sarıyer şariyajı hakkında. 9. Coğrafya meslek haftası (22-29 Aralık 1954). Tebliğler ve Konferanslar.
  • 4 — CHAPUT, E. & HOVASSE, R. (1930) : Notice preliminaire sur le Cretace superieur de Zekeriyaköy au Nord de Constantinople. Bull. Fac. Sc. Univ. Stamboul, 6e annee, no. 4.
  • 5 — CHAPUT, E. (1936) : Voyages d'etudes geologiques, etc.
  • 6 (1931) : Esquisse de l'evolution tectonique de la Turquie. Bull. Inst. Geol. Univ. Istanbul, no. 6.
  • 7 — OKAY, A.C. (1948) : Geologische Untersuchung des Gebiets zwischen Şile, Mudarlı, Kartal und Riva in Kocaeli (Bithynien, Türkei). Rev. de la Fac. des Sciences de l' Univ. d'İstanbul, S.B, t. XIII, fas. 4.
  • 8 — PAREJAS, E. & BAYKAL, F. (1938) : Une lame de charriage a Şile (Anatolie). Publ. Inst. Geol. Univ. İstanbul, nouv. ser., no. l, pp. 1-5.
  • 9 — YALÇINLAR, İ. (1953) : Nouvelles observations sur la tectonique des regions de SarıyerZekeriyaköy et de Şile (NW de la Turquie). C.R. Somm. S.G.F., no. 5, pp. 71-73.