KEMALPAŞA DAĞI ETÜDÜ (İZMİR İLİ)

Kemalpaşa dağı, İzmir ile Menderes kristalin masifinin kolları arasında 1500 metreye kadar yükselen, 20 km çapında kalker bir masiftir. Strüktürü karmakarışıktır; bununla beraber SW-NE doğrultusu üstün bir durumdadır. Kemalpaşa dağım kuzeyde WE doğrultulu faylar keser ve başka bir kalker masifi olan Manisa dağından ayırır. A. Philippson, her iki masifi de Toros-dinarik «alpin» silsileleriyle çağdaş, Doğu Ege'nin kıvrılmış bir silsilesine ait kalıntı parçaları olarak kabullenmişti. Bunların stratigrafisi belirsiz kalmış, özellikle kalker ve flişin nispî durumu kesinlikle tesbit edilememişti. Gerçekten de fliş, kalkere nispeten depresyon halinde olan siyon ve çukurlarda muhafaza edilmiş ve kalker-fliş kontaktları ekseriya fay düzlemi veya kaymalardır. Masif şiddetli dislokasyona uğradığından, flişin veya çeşitli kalkerlerin tam bir kesitini görmek mümkün değildir.
Anahtar Kelimeler:

KEMALPAŞA, DAĞI, ETÜDÜ

ETUDE DU KEMALPAŞA DAĞI (PROVINCE D'İZMİR, TURQUIE)

Le Kemalpaşa Dağı est un massif calcaire de 20 km de diametre s'elevant jusqu'a 1500 m entre İzmir et les contreforts du massif cristallin de Menderes. La structure est compliquee; une orientation SW-NE predomine cependant. Des failles WE le tronquent au Nord et le separent du Manisa Dağı, autre massif calcaire. Les deux massifs etaient considered par A. Philippson comme des fragments d'une chaine plissee Est-Egeenne, contemporaine des chaines «alpines» taurodinariques. Leur stratigraphie etait restee imprecise; en particulier la position relative des calcaires et du flysch n'avait pas ete etablie de façon precise. En effet, le flysch est conserve dans des creux et des sillons en depression par rapport au calcaire et les contacts calcaire-flysch sont souvent des plans de failles ou de glissements. Il n'est pas possible d'observer une coupe complete des differents calcaires et du flysch, le massif etant forcement disloque.

___

  • CHAPUT, E. & HAKKI, 1. (1930) : Recherches sur la structure de la region de Smyrne. Publ. Inst. Geogr. Univ.İstanbul, no. 1.
  • OPPENHEIM, P. (1919) : Das Neogen in Kleinasien. Zeitsch. Deutsch. Geol. Ges.70.
  • PAREJAS, E. (1940) : Le flysch cretace des environs de Smyrne. Publ. Inst. Geol. Univ. İstanbul, no 6.
  • PHILIPPSON, A. (1898) : La tectonique de l'Egeide. Ann. Geogr., Paris.
  • PINAR, N. & LAHN, E. (1955) : Nouvelles considerations sur la tectonique de PAnatolie (Turquie, Asie Mineure), Bull. Soc. Geol: France - Notes et Memoires. S.»11-34.