KÖSENÇAYIRI BARAJI JEOLOJİK ETÜDÜ

Tosya'nın 18 km kuzeybatısında inşaası düşünülen Kösençayırı Baraj mevkii, genel olarak, metamorfik şistler, serpantin, kalker, Neojen ve alüvyonlarla örtülmüştür. Şistler çok kıvrımlı, serpantin fazlaca tahallül etmiş, kalkerler çatlaklı ve Neojen de killi ve çakıllıdır. Baraj mevkiinin güneydoğu köşesinde aktif bir fay, inceleme sahamızı keser. Alüvyonun kalınlığı, şist ve serpantinlerin durumu, ve eski etüdlerde gösterilen muhtemel faylar elektriki rezistivite metodu ile tahkik edilmiştir. Etüd sonunda icabeden noktalara sondajlar yerleştirilmiştir.

GEOLOGICAL INVESTIGATION OF THE KÖSENÇAYIRI DAM AREA

The arca where Kösençayırı Dam is planned to be constructed and which lies 18 km NW of Tosya is generally covered by metamorphic schists, serpentines, limestones, Neogene and alluvium. There are folded schists, highly decomposed serpentines, fracturcd limestones, argillaceous and pebbled Neogene. An active fault cuts our investigation area on the SE corner of the dam site.The thickness of alluvium, Situation of schists and serpentines, probable faults mentioned in previous studies. were all investigated with the Electrical Resistivity Method. At the end of this investigation, boring work was carried out on favorable spots. 

___

  • 1 — BALKIR, C. (1962) : Kösençayırı Barajı istikşafi jeolojik raporu D.S.İ. neşredilmemiş rapor, Ankara.
  • 2 — BLUMENTHAL, M. (1938) : İskilip, Osmancık ve Tosya arasındaki mıntaka ve bu mıntakanın linyitleri hakkında jeolojik mülâhazalar. M.T.A. Rap. no. 676 (neşredilmemiş), Ankara.
  • 3 — GROSBY, B.I. (1942) : Geological problems of dams. A. Soc. C. E.
  • 4 — KETİN, 1. (1962) : l : 500 000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası (Sinop Paftası) izahnamesi. M.T.A. Yayınl. Ankara.
  • 5 — TOPKAYA, M. (1961) : Tosya, Kösençayırı gölet yeri hakkında ilk etüd raporu (neşredilmemiş hususi rapor), Ankara.