HIZI LİNEER DEĞİŞEN BİR ORTAMDA AMPLİTÜD VE ENERJİ KAYBI

Hızı lineer olarak artan veya eksilen bir ortamda değişik açıda seyreden p dalgalarının taşıdıkları enerjide meydana gelen kayıp incelenmekte ve diğer taraftan ortamı sabit hızlı n tabaka şeklinde düşünerek, amplitüd transmisyonu hesaplanmakta ve bir model üzerinde her iki metodun mukayesesi yapılmaktadır. Lineer hız kanunu kabul eden ortam üzerinde ilk çalışan Woef (1937) olmuştur. Menzel ve Rosenbach (1957) sinyalde meydana gelen değişikliği Fourier analizi yoluyle incelemişler, Berryman, Goupillaud ve Waters (1958) ve Reinhard Bortfeld (1960) aynı problem üzerinde çalışmışlardır. Bortfeld enerji transmisyonu ifadesini, ortamda hâsıl olan yoğunluk değişmesini göz önüne almaksızın ve yalnız ortama dikey gelen ışınlar için hesaplamıştır. Bu makalede değişik açıda ortama giren dalgaların, infinitezimal kırılma sonucu, ortamdan çıktığı anda amplitüd bilançolarını hesaplamak için iki ayrı metot teklif ediyoruz. Bu metotların bir model üzerinde yaptığımız mukayesesi, eğik ışın yayılımı üzerinde bazı aydınlatıcı sonuçlar vermektedir. İstendiği takdirde ayrıca amplitüdden enerjiye geçilebilir. Hız kanunu olarak V=Vo (1+az) gibi lineer bir bağıntıdan hareket edeceğiz .

NIVEAU D'ENERGIE ET L'AMPLITUDE DANS UN MILIEU A VITESSE LINEAIRE

II s'agit d'evaluer la transmission de l'amplitude dans un milieu ou la vitesse est une fonction lineaire de la profondeur. Dans un autre ordre d'idees le calcul est mene en divisant le meme milieu a n couches a vitesse constante et une comparaison fait ressortir sur un modele la difference entre les 2 modes de calcul. Le milieu—ou la loi de vitesse est une fonction lineaire—est traite par Woef (1937). Menzel et Rosenbach ont etudie le changement introduit dans le signal par 1'analyse de Fourier. Berryman, Goupillaud et Waters (1958) et Bortfeld (1960) se sont penches sur le meme probleme. Bortfeld a formule 1'expression de la transmission de 1'amplitude pour les rayons d'onde perpendiculaires au milieu et sans tenir compte de changement de densite qui doit aller de pair avec la vitesse. Nous avons essaye, ici, de proposer deux methodes pour evaluer le bilan des changements d'amplitude des rayons a la suite d'innombrables refractions ayant eu lieu dans le milieu. La loi de vitesse est exprimee par la relation V=Vo (1+az) (1).

___

  • McCAMY, P.; MEYER, J. & SMITH (1962): Generally applicable solutions of Zoeppritz amplitude equation. B.S.S.A.
  • BORTFELD, R. (1960): Seismic waves in transition layers. Geophysical Prospecting.
  • HRON, Frantisek (1969): introduction to the ray theory in a broader sense. Laboratoire de Physique de VEcole Normale Superieure—üniversite de Paris.
  • EWING, M.; JARDETZKY, W. & PRESS, F. (1957): Elastic waves in layered media.