ÇANAKKALE GÜNEYDOĞUSUNDAKİ BAYRAKTEPE OMURGALI FAUNASI HAKKINDA ÖN BİLDİRİ

1968 yılında M.T.A. Enstitüsü Omurgalı Ekipi tarafından Çanakkale güneydoğusundaki Bayraktepe lokalitesi keşfedildi. Bu lokalitede birçok omurgasız, denizel ve karasal omurgalı faunası birlikte bulundu. Bu sebepten, bu lokalitedeki fauna topluluğu Türkiye Memelileri için büyük önem taşımaktadır. Bayraktepe lokalitesi çok büyük bir önemi haizdir, çünkü burası denizel ve karasal Miosen ve Pliosen Memeli faunasını birarada verebilmiştir. Fikrimizce, Bayraktepe lokalitesinin bu karakteristik durumu, en azından Çanakkale bölgesinin yahut Türkiye Memelilerinin paleontolojik ve stratigrafik birçok problemlerini halledebileceği gibi, aynı zamanda, bir kılavuz olabilecek niteliktedir. 1968 yılındaki araştırmalarımızda Bayraktepe lokalitesinde ele geçen denizel ve karasal omurgalı faunasının preliminer etüdü şu şekilde tespit edilmiştir: Castor sp. Cetotheriidae Mustelinae (?He r peşte s sp.) Ictitherium sp. Hyaena eximia Roth & Wagner Proboscidea (Trilophodon sp.) Halitherium (Metaxytherium sp.) Ancitherium aurelianense Cuvier Hipparion gracile Rhinoceros sp. (? Aceratherium sp.) Listriodon splendens Meyer Dorcatherium sp. Palaeotragus sp. Tragocerus amaltheus Roth & Wagner Gazella sp. Reptilia Testudo sp. Balık çeneleri ve dişleri (muhtelif) Bundan başka tespiti oldukça zor olan pek çok omurgalı fosil parçaları vardır. Ayrıca, Planorbis sp. ve Unio sp. nin varlığı saptanmıştır.

PRELIMINARY NOTE ON THE VERTEBRATE FAUNA OF BAYRAKTEPE, SOUTHEAST OF ÇANAKKALE (DARDANELLES)

In 1968 the team of Vertebrate Paleontologists of the M.T.A. Institute discovered in Bayraktepe— a locality southeast of Çanakkale—many marine and continental invertebrates and vertebrates associated in the same pit. For this reason the locality is very interesting for the Mammalian fauna of Turkey. The circumstance that both marine and continental Mammalian fauna of Miocene and Pliocene age were found located in the same place is considered as a very important factor. In our opinion, this characteristic position will solve many paleontologic and stratigraphic problems and at the same time will be a guide for the Mammalian fauna of the Çanakkale area and, may be, of other localities in Turkey.

___

  • ARAMBOUGR, C. & PIVETEAU, J. (1929): Les Vertebres du Pontien de Salonique. Ann. Pal, vol. XVIII, pp. 57-140, 12 pl., 8 fig., Paris.
  • GAUDRY, A. (1862-1867): Animaux fossiles et geologie de.l'Attique. F. Savy, p. 476, pl. LXXV, Paris.
  • MECOJJENEM, R. de (1925): Contribution a 1'etude des fossiles de Maragha. Ann. Pal, t. XIV, pp. 29-62, pl. V-IX, Paris.
  • OZANSOY, F. (1961): Hyaena Şenyüreki Ozansoy du Pliocene superieur (Sinap moyen) et la repartition verticale du genre Hyaena dans le systeme pliocene de Turquie. M.T.A. Bull., no. 57, Ankara.
  • (1966): Türkiye Senozoik çağlarında fosil insan formu problemi ve biyostratigrafik dayanakları. A.V.D.T.C.F. Yayınl., sayı 172, s. 1-104, Ankara.
  • SCHLOSSER, M. (1924): Tetrtiary Vertebrates from Mongolia. Pal. Sinica, ser. C, vol. 1, fasc. 1, 119 p., 5 fig., 8 pl, Peking. SICKENBERG, O. & TOBIEN, H. (1971): New Neogene and Lower Quaternary vertebrate faunas in Turkey. Newsl. Stratigr., pp. 51-61, Leiden.
  • SIMPSON, G.G. (1945): The principles of classification and a classification of Mammals. Bull. Amer. Mus. Nat. Hist., vol. 85, p. 350, New York.
  • SISSON, S. & GROSSMAN, J.D. (1953): The anatomy of the domestic animals, p. 972, London.
  • ZDANSKY, O. (1925): Quartare Carnivoren aus Nord-China. Pal. Sinica, Ser. C, Vol. II, Fasc. 2, S. 26, Peking