HİSARALAN (BATI ANADOLU) ILICALARI BÖLGESİNDE YAPILAN JEOLOJİK VE HİDROLOJİK ETÜDLER

Bigadiç ve Sındırgı doğusunda (Balıkesir'in güneydoğusu) yaklaşık olarak 300 kilometre karelik bir alanı kapsıyan çevrenin etüdü ile birleşik olarak, Hisarköy ve Hisaralan ılıcaları dolaylarındaki jeolojik durum da incelenmiştir (Şek. 1). Bu arada özellikle, sözü geçen ılıcaların termik enerjisinin ekonomik alanda yararlı bir duruma getirilmesi sorununun aydınlatılması da ele alınmıştır. Bu inceleme sırasında, Hisaralan termal kaynaklarının, Anadolu'nun en sıcak ve en verimli kaynaklarından oldukları görülmüştür. Hisaralan termal kaynaklarının jeolojik ve hidrolojik etüdlerinden çıkan sonuçlar aşağıda sıralanmıştır.

GEOLOGISCHE UND HYDROLOGISCHE UNTERSUCHUNGEN IM GEBIET DER THERMALQUELLEN VON HİSARALAN (WESTANATOLIEN)

In Verbindung mit der Kartierung eines ca. 300 km2 umfassenden Gebietes E Bigadiç und Sındırgı (SE Balıkesir) wurden die geologischen Verhältnisse in der Umgebung der Thermalquellen von Hisarköy und Hisaralan eingehend untersucht (Fig. 1). Dabei war insbesonders die wirtschaftliche Nutzbarmachung ihrer thermischen Energie abzuklären. Es zeigte sich hierbei, dass die Thermalquellen von Hisaralan zu den wärmsten und ergiebigsten Quellen Anatoliens gehören. In der Folge soll auf einige Ergebnisse der geologischen und hydrologischen Untersuchungen im Gebiet der Thermalquellen von Hisaralan eingegangen werden.

___

  • BISTRITSCHAN, K. (1957): Sakarya vilâyetindeki sıcak su ve maden suyu kaynakları. M.T.A. Rap. no. 2621 (yayınlanmamış), Ankara.
  • CANİK, B. (1961): l : 100 000 ölçekli Akhisar 70/1 paftasının doğu kısmı ile Akhisar 70/2 paftası. M.T.A. Rap. no. 3465 (yayınlanmamış), Ankara.
  • ÇAĞLAR, K. ö. (1947): Türkiye maden sulan ve kaplıcaları. M.T.A. Yayınl., seri B, no. 11, Ankara.
  • HÂFELI, Ch. (1966): Geologische Aufnahme der Kartenblâtter J 20-b1 und J 20-b4 unter besonderer Berücksichtigung der Thermalquellen von Hisarköy und Hisaralan (Vilâyet Balıkesir). M.T.A. Rap. (yayınlanmamış), Ankara.
  • l :500 000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası izmir Paftası. M.T.A. Yayınl., Ankara.