ESKİ ÇAĞLARDA ANADOLU'DA YAPILMIŞ OLAN METALURJİK FAALİYETLER

Ülkede yapılmış eski metalurjik faaliyetler konusunu aydınlatmak gayesiyle M.T.A. Enstitüsünün sağlamış olduğu imkânlarla iki etüt yapılmıştır (1). Bu etütlerin temel amacı, eski cevher kaynaklarının yerinin saptanması, eski bakır madenlerinin incelenmesi, asırların ürünü olan cüruf yığınlarından numuneler alınması, ahnan numunelerin analiz edilmesi ve nihayet eski kalay kaynaklan konusunda gerekli bilgi ve verilerin derlenmesidir. Etütler çerçevesinde güdülen amaçların bazılarının çok geniş kapsamlı tutulması nedeniyle bu alanda elde edilmiş başarıların kısıtlı olması bizi şaşırtmamalıdır. Ancak, çalışmalar sonucunda yararlı pek çok sonuç elde edilmiş olup, eski çağlarda Anadolu'da yapılmış olan madencilik ve metalürji faaliyetlerine, bu sayede değerli ve önemli bir bakış açısı getirilmiştir. 

METALLURGICAL PRACTICES IN EARLY ANATOLIA

Two surveys were undertaken under the auspices of M.T.A. to gather information leading to an understanding of early metallurgical practices in this country (1). The essential goals were to locate ancient ore sources, investigate ancient copper mines, collect and analyze ancient slag, and to gather data on the ancient sources of tin. Due to the loftiness of some of our goals, it is not surprizing that our success in dealing with them was marginal. However, useful information came to light as a direct result of the surveys, and we now have some important insights into the practice of mining and metallurgy in early Anatolia.

___

  • AINSWORTH, W.F. (1842): Travels and researches in Asia Minör, Mesopotamia, Chaldea and Armenia. London.
  • de JESUS, P.S. & KAPTAN, E. (1974): Türkiye madencilik tarihi için genel bir araştırma (kalayın kökeni). M.T.A. Rap. no. 5226 (yayınlanmamış), Ankara.
  • : The metallurgy of the Ancient Anatolians: Second Preliminary report, 1974 (yayınlanmamış).
  • GİLES, D.L. & KUİJPERS, E. (1974): Stratiform copper deposit, Northern Turkey. Science, vol. 186, pp. 823-5.
  • M.T.A. ENSTİTÜSÜ (1972): Türkiye bakır, kurşun ve çinko yatakları. M.T.A. Yayınl., no. 133, Ankara.
  • PİTTİONİ, R. (1951): Prehistoric copper mining in Austria. Seventh Annual Report—Institute of Archaeology, London University, pp. 16-43.