YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN BİR SÜRGÜN ROMANINDA KİMLİK, YABANCILAŞMA VE KÜLTÜREL EGEMENLİK

Bu makale, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun 20.yüzyılın başlarında geçen Bir Sürgün başlıklı romanının tipik bir Jön Türk portresi çizen şanssız baş kahramını Doktor Hikmet’in zihin dünyası, kademeli olarak yaşadığı hayal kırıklığı ve kendi ölümüyle sonuçlanan hezimeti üzerinde yoğunlaşarak kimlik, yabancılaşma ve kültürel üstünlük konularını irdelemektedir. Bu bağlamda, romanın geçtiği ve Doktor Hikmet’in karakterinin şekillenmesinde de önemli rol oynayan dönemin toplumsal iklimi ve tarihi koşulları da dikkate alınıp bunlara değinilmiştir.

IDENTITY, ALIENATION, AND CULTURAL HEGEMONY IN YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’S BİR SÜRGÜN (AN EXİLE)

This paper explores the topics of identity, alienation, and cultural hegemony in Yakup Kadri Karaosmanoğlu’s Bir Sürgün (An Exile) set in the first decade of the 20th century by focusing on the miserable protagonist Doktor Hikmet’s dispositional depiction as an earnest adherent of Western Civilization embodied in the epithet of Jeune Turc, gradual disillusionment, and eventual failure with reference to the backdrop of sociological atmosphere as well as historical circumstances by which Doktor Hikmet’s frame of mind is extensively influenced and against which the novel is set.

___

  • Akşin, Sina. Jön Türkler ve İttihat ve Terakki. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1987. Boyd, S.J. The Novels of William Golding. New York; London: Harvester Wheatsheaf, 1990. D. A. “Türk Edebiyatında Bir Sürgün.” Bir Sürgün. İstanbul: İletişim Yayınları, 2003. 344-345. Dürder, Baha. “Türk Edebiyatında Bir Sürgün.” Bir Sürgün. İstanbul: İletişim Yayınları, 2003. 343. Greenblatt, Stephen, gen. ed. The Norton Anthology of English Literature. 9th ed. Vol. 2. New York: Norton, 2012. Mardin, Şerif. The Genesis of Young Ottoman Thought: A Study in the Modernization of Turkish Political Ideas. Princeton, New Jersey: Syracuse University Press, 2000. Ortaylı, İlber. Gelenekten Geleceğe. İstanbul: Alkım Kitabevi, 2007. Ortaylı, İlber. İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı. İstanbul: Alkım Kitabevi, 2006. Özkırımlı, Atilla. “Bir Sürgün Üzerine.” Bir Sürgün. İstanbul: İletişim Yayınları, 2003. 13-17. Sevük, İsmail Habip. “Türk Edebiyatında Bir Sürgün.” Bir Sürgün. İstanbul: İletişim Yayınları, 2003. 345-346. “Jön Türkler.” Temel Britannica. Cilt-9. 224. http://lernportal.the-unwanted.com http://no.wikipedia.org/wiki/Ungtyrkerne