EBÜZZİYA TEVFİK'İN JEAN JACQUES ROUSSEAU TERCÜME-İ HÂLİ

XIX. asrın en bilindik simâlarından Ebüzziyâ Tevfik, dönem yazınının en üretken şahısları arasında yer almaktadır. Edebiyatımıza ve düşünce dünyamıza önemli katkılar sağlamış olan Ebüzziya, birçok yayın organı içerisinde yer almış ve yazılarıyla dönemine ışık tutmuştur. Batılılaşma gayreti gösteren Osmanlı’ya, Batı’ya yön veren birçok ismi tanıtmış ve onlar hakkında dikkate şayan eserler meydana getirmiştir. Ebüzziya Tevfik’in Latin harflerine aktardığımız bu metni ise Fransız düşünür ve yazarlarının en önemli isimlerinden biri olan Rousseau hakkındadır. Rousseau’nun hayatının kaleme alındığı bu metin, hem Tanzimat münevverinin yöneldiği kaynakları tespit etmek hem de Batılılaşma serüveninde izlenen yolu anlamak açısından önem teşkil itmektedir.

___

  • Ebüzziya, Ziyad (1994). “Ebüzziyâ Mehmed Tevfik”, İslam Ansiklopedisi, C. 10. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 374-378.
  • Orhan, Özgüç (2013). "Rousseau ve Türkiye", FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), 2013 Güz, sayı:16, s.121-148 ISSN 1306-9535.
  • Perin, Cevdet (1946). Tanzimat Edebiyatında Fransız Tesiri. İstanbul: Pulhan Matbaası.
  • Rousseau, Jean Jacques (1991). İtiraflar I, (Çev: R. N. Güntekin). İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Simavi, Sedat (1931). Jan Jak Ruso (Jean Jacques Rousseau) Hayatı-Eserleri. İstanbul: Kanaat Kütüphanesi.