İmparatorluk ve Ulus Devlet

Elinizdeki metinde tanımlarından, işleyiş mantığından, başarı ve başarısızlıklarından hareketle imparatorluk ile ulus devlet arasında kısa bir karşılaştırma yapılmış ve imparatorlukların ulus devletlere göre büyük ölçüde daha heterojen ve uzun soluklu siyasi birimler olduğu savunulmuştur. Ulus devlet ise milliyetçilik, ırkçılık, emperyalizm, Avrupa-merkezcilik, jakobenizm realitelerinden hareketle eleştiriye tabi tutulmuştur. Son olarak ulus devletlerin istisna, çok-uluslu devletlerin kural olarak görülebileceği ve Türkiye’nin de günümüzde halen “de facto imparatorluk” olması hasebiyle politik vizyonunu buna göre belirlemesi gerektiği ileri sürülmüştür.

Empire and Nation State

This text makes a short comparison between the empire and the nation-state based on their definitions, logic of operation, successes, and failures and argues that empires were largely more “heterogeneous”, long-standing political units than nation-states. The nation-state, on the other hand, has been subjected to criticism with reference to the realities of nationalism, racism, imperialism, Eurocentrism, and Jacobinism. As it is known, while empires are mostly based on ethnic differences, nation states often ignored ethnic differences due to the ideology of nationalism that emerged after French Revolution like other ideologies. After a short comparison between the empire and the nation state, this article suggests that nation-states can be seen as exceptions while multinational-states can be seen as a rule, and because Turkey still today is a “de facto empire”, Turkey’s political vision is required to be designated accordingly.

___

  • AKSUN, Z. N, Dündar Taşer’in Büyük Türkiyesi/Osmanlı Devlet Anlayışı, Ötüken Neşriyat, İstanbul 2017. ANDERSON, B, Hayali Cemaatler/Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması, çev.İskender Savaşır, Metis Yayınları, İstanbul 2004. ARSLAN, H, Jöntürkler, Jönkürtler ve Muhafazakarlar/Meçhul Okurla Söyleşiler, Paradigma Yayıncılık, İstanbul 2009. AYDEMİR, Ş.S, Suyu Arayan Adam, Remzi Kitabevi, İstanbul 2018. BARKEY, K, “İmparatorluğun Sonuçlarını Düşünmek”, Karen Barkey ve Mark Von Hagen (edit.) Karen Barkey ve Mark Von Hagen (edit.) İmparatorluk Sonrası/Sovyetler Birliği ve Rus, Osmanlı ve Habsburg İmparatorlukları, çev.Ebru Kılıç, Versus Kitap, İstanbul 2012, ss.141-161. BARKEY, K, Farklılıklar İmparatorluğu Osmanlılar/Bir Karşılaştırmalı Tarih Perspektifi, çev.Ebru Kılıç, Versus Kitap, İstanbul 2011. HARDT, M. ve NEGRİ A, İmparatorluk, çev.Abdullah Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2018. HOBSBAWM, E, İmparatorluk Çağı 1875-1914, çev. Vedat Aslan, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara 1999. HOWE, S, İmparatorluk, çev.Sinem Gül, Ankara 2015. http://www.aliosmangundogan.com/PDF/Makale/Ali-Osman-Gundogan-Devlet-ve-Milliyetcilik.pdf,(Erişim Tarihi, 01.07.2019) https://kriterdergi.com/dosya/aydinlanmis-ulus-devletten-demokratik-imparatorluga(Er.Tar.01.07.2019) İNALCIK, H, “Osmanlı Tarihi Üzerinde Kamuoyunu İlgilendiren Bazı Sorular,” Makaleler- I, Doğu Batı Yayınları, Ankara, 2018. KARAKAŞ, M, “Türkçülük ve Türk Milliyetçiliği”, Doğu Batı, Doğu Batı Yayınları, Ankara 2006, Yıl:9, Sayı:38, ss. 57-76. KHELLA, K, Tarihin Yeniden Keşfi/ Üniversalist Tarih: Avrupa Merkezci Tarihsel Bilincin Yıkımı, çev.İsmail Kaygusuz, Su Yayınevi, İstanbul 2005. KURTDAŞ, M. Ç, “Küresel Terör Çağında Ulus Devletin Artan Önemi,” TESAM Akademi Dergisi, Bursa 2018, 5(2), ss.151-181. MARDİN, Ş, “Osmanlı İmparatorluğu”, Karen Barkey ve Mark Von Hagen (edit.) İmparatorluk Sonrası/Sovyetler Birliği ve Rus, Osmanlı ve Habsburg İmparatorlukları, ss.163-179. MOTYL, Alexander J., “İmparatorluğu Düşünmek”, İmparatorluk Sonrası/Sovyetler Birliği ve Rus, Osmanlı ve Habsburg İmparatorlukları, ss.35-49. VINCENT, A, Modern Politik İdeolojiler, çev.Arzu Tüfekçi, Paradigma Yayıncılık, İstanbul 2006. YILDIRIM, E, “Küreselleşen Dünyada Milliyetçilik,” Doğu Batı, Ankara, 2006, sayı:38, ss. 181-199.