Nihat Keklik: Hayatı ve çalışmaları

Nihat Keklik'in hayatı, eserleri ve bilimsel faaliyetleri hakkında bugüne kadar detaylı bir çalışma yapılmamıştır. Bu makalede onun özlük dosyasındaki altı yüzden fazla belgenin incelenmesi ve kendisiyle görüşmemiz sonucunda hayatı kaleme alınmış, yine onun gayretleri sonucunda kurulmuş olan Türk-İslam Düşüncesi Tarihi Anabilim Dalının serüveni anlatılmıştır. Ek olarak sunulan literatürde onun kitapları, makaleleri, tebliğleri, yaptırdığı tezler ve yayıma hazır olan eserlerinin listesi ile Hilmi Ziya'nm el yazısı ile yazılmış bir dilekçeye yer verilmiştir.

Nihat Keklik's life and works

No detailed study has been made, up to this time regarding Nihat Keklik's life, works and scientific activities. In this article are treated, his life based on the examination of more than six hundred documents from his personnel file and on the interviews with him, and the adventure of "E)epartment of History of Turkish-Islamic Thought " which is established as a result of his great effort. In the literature presented as appendix, are included a list of his books, articles, papers, thesis he conducted, his works ready for publication and a petition with Hilmi Ziya's hand writing.

___

[Bu makalenin telifinde Nihat Keklik'in İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ndeki özlük dosyasındaki bilgilerle bizzat kendisinden alman şifahî malumattan istifade edilmiştir]

Anay, Harun, "İslâm Düşüncesi Alanında Türkiye'de Yapılan Tezler", Dîvan, 1998/1, s.73-170.

Demirli, Ekrem, Sadreddin Konevî'de Bilgi ve Varlık, İz yay., İstanbul 2005. i' Kafadar, Osman, Türkiye 'de Kültürel Dönüşümler ve Felsefe Eğitimi, İz yay., İstanbul 2000.

Kara, İsmail, Din İle Modernleşme Arasında Çağdaş Türk Düşüncesinin Meseleleri, Dergâh yay., İstanbul 2005.

Keklik, Nihat, Muhyiddin İbnü 'l-Arabi: Hayatı ve Çevresi, Büyük Matbaa, İstanbul 1966.

Keklik, Nihat, Muhyiddin İbnü 'l-Arabi: Hayatı ve Çevresi, Büyük Matbaa, İstanbul 1966

Keklik, Nihat, Sadreddin Konevi'nin Felsefesinde Allah, Kainat ve İnsan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yayınları, İstanbul 1967.

Keklik, Nihat, İbnü 'l-Arabi 'nin eserleri ve kaynakları için misdak olarak :el-Fütuhatü'l-Mekkiyye (Yan Motifler) I.e., İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yayınlan, İstanbul 1974

Keklik, Nihat, Felsefe Mukayeseli Temel Bilgiler ve Kaynaklar, Çağrı Yayınları, İstanbul 1978.

Keklik, Nihat, Felsefenin İlkeleri: Felsefeye Giriş 1. c., Doğuş Yayınları, İstanbul 1982.

Keklik, Nihat, Felsefenin Tekniği, İstanbul: Doğuş Yayınları, 1984.

Keklik, Nihat, Türkler ve Felsefe: Türk-İslâm Felsefesi, Fatih Matbaası, İstanbul 1986.

Köroğlu, Burhan, İslâm Kaynakları Işığında Yeni Platoncu Felsefe, M.Ü. Sosyal Bilini Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı İslâm Felsefesi Bilim Dalı, baf mamış doktora tezi, İstanbul 2001.