Bir Meşrutiyet Filozofu: Rıza Tevfik ve Mufassal Kamus-ı Felsefe'si -Cause (İller), Causelite (İlliyet), Chose (Şey)-

Bu çalısmada Rıza Tevfik'in Mufassal Kamus-ı Felsefe’sinde İslam Düsüncesi'nin, hususen Kadı Adududdin el-İcî'nin el-Mevâkıf ve Seyyid Serif Cürcanî'nin Serh'ul-Mevâkıf’ının durduğu ‘yer’ hakkında bilgi verilmistir. Bu amaçla Kamus-ı Felsefe hakkında yazılan elestirilerden ve Rıza Tevfik'e dair yazılan eserlerden konuyla ilgili atıflar yapılmıs ve bu bağlamda Rıza Tevfik'in İslam düsüncesine olan vukufiyetinin kuvvet ve zaaflarına isaret edilmistir. Son olarak Kamûs’ta yaptığımız açıklamalara mesned teskil edebilecek keyfiyetteki maddelerden Cause (illet, sebeb) ve müstakları [causal (illî), causalité (illiyet), causationdur (i‘lal)] ile Chose (sey) nesredilmistir. Bu maddelerin tesbit edilmesinde sadece açıklamalarımıza mesned teskil etmesi değil, aynı zamanda maddenin hem Türkçe Felsefe literatüründe sahip olduğu ehemmiyet, hem de konuya alaka gösterecekler için istifadeye sâyân olması dikkate alınmıstır.

A Philospher in the Epoch of the Constitutional Goverment: Rıza Revfik and His "Mufassal Kamus-ı Felsefe" [A Concise Lexicon of Philosophy] -Cause, Causalite, Chose-

In this study, we have given some information about the place of Islamic Thought, particularly of el-Ici's el-Mevakıf and el-Curcanî's Serh’ul- Mevakıf in the Mufassal Kamus-ı Felsefe. So, we have referred to Kamus-ı Felsefe, critical writings about it, and relevant works on Rıza Tevfik. Finally, we have published transcriptions (from Ottoman-Arabic alphabet to Turkish-Latin) of articles of Cause, its derivatives [Causal, Causalite, Causation], and Chose on which our explanation based. We have chosen these articles because they are important to Turkish Philosophical Literature and worthy of notice for researchers.