Zamanlar ve Kültür

Zaman kavramları ve kategorileri toplumsal olarak belirlenir. Bu anlamda zamana ilişkin kavrayışımız, zamanı algılamamızla ilgilidir. Zaman algısı da bir toplumsal kültürden diğerine farklılık gösterir. Bu çalışmada zaman algısının kökeni, değişimi ve mevcut durumu incelenmektedir, ve merkezinde insanın bulunduğu, insanların birlikte yaşamalarının aracı iken, zamanın nasıl olup da incelikli ölçümlerle, insanı yöneten bir mekanizmaya dönüştüğü araştırılmaktadır. Zamanı hesaplama biçimlerinin ekonomi, çevre, teknik donanım ve politik örgütlenmedeki değişikliklere bağlı olduğu vurgulanmaktadır. bu yazının çıkış noktasını zaman algısının kültürden kültüre farklılık gösterdiği ve uygarlıkları kategorize etmeye yaradığına ilişkin düşünce oluşturmaktadır.

Time(s) and Culture

Categories and concepts of time are socially constructed. Thus, our conception of time is related with its perception. Perception of time shows difference from one social culture to another. In this study, the origin, change and current situation of time perceptions are examined. it is shown how time has turned into a mechanism conducting people with refined measures while it used to be a human-centered medium serving to the social life. It is argued that the forms of time reckoning depends on economical, environmental, technical and political differences. Starting point of this article is the consideration that time Perception differs from cuıture ta culture and that it serves ta categorize the civilization

___

  • Abou-Zeid, Ahmed M. (1979). "The Concept of Time in Peasant Society." Time And The Sciences, France: Unesco:119-128.
  • Arslan, Hakan C. (1992). Zamanın Kültürleri. İstanbul: Ağaç Yayınlan.
  • Assman, Jan (1994). "Eski Mısır Düşüncesinde Zaman'ın İkiyüzlülüğü." Zaman Nasıl İçimizde Niçin Dışımızda. Yılmaz Öner (der. ve çev.) içinde. İstanbul: Evrensel Kültür Kitaplığı 116-131.
  • Balslev, Anindita Niyagi (1986). "Reflections on Time in Indian Philosophy: With Comments on So-Called Cylic Time." Time, Science and Society in China and the West. J. T. Fraser et. al. (dler.) içinde. Amsherst: The University of Massachussetts Press. 104-112.