Rosetta: Birinci Dünyada İşsizlik ya da Küreselleşmenin Tahripkar Egemenliği

Bu yazı, Luc ve Jean-Pierre Dardenne' in 1999 yılı Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye' ye layık görülen filmleri Rossetta'yı konu alıyor. Film böylesine prestijli bir ödülü aldıktan sonra Amerika ve Avrupa basınında bu konuyla ilgili çok sayıda yazı çıktı. Bu makalede amacımız, yoksulluk ve işsizlik gibi temaları ele alma biçimi açısından farklı bir yerde duran bu filmin, farklı yayın organları tarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarmak ve filmin ele aldığı temayı işleyiş biçimini küreselleşme bağlamında incelemektir.

Rosetta: Destructive Sovereignty of Globalization and Unemployment in the First World

This article is about Luc and Pierre Dardenne's Golden Palm (Cannes Film Festival, 1999) awarded film Rosetta. After receiving such a prestigious award, the film has been intensely reviewed in the American and European press. Our main aim in this article is to uncover how different newspapers and journals perceive the film which has a particular standing with respect to poverty and unemployment Also, it is intended to analyse the theme of film in the context ot globalisation. 

___

  • Althusser, Louis (1991). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. Çev., Yusuf Alp, Mahmut Özışık. 3. Baskı. İstanbul: İletişim.
  • Amin, Samir (1999). Küreselleşme Çağında Kapitalizm. Çev., V. Erenus. İstanbul: Sarmal.
  • Bauman, Zygmunt (1999). Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları. Çev., Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı.
  • Bénoliel, Bernard (1999). "Rosetta de Luc et Jean-Pierre Dardenne." Caliers du Cinéma 536: 25-26.
  • Bougnoux, Daniel (1993). Sciences de l'information et de la communication. Paris: Larousse.
  • Brunette, Peter (1999). "A Raw Sore." www.film.com/film-Review/1999.