Sinemasal Yüce: Felaket Filmlerinde Yüce Arayışı

Bu çalışmanın amacı, sinemanın seyirci üzerindeki etkisinin Kantgil anlamda genel olarak estetik deneyime, özel olarak ise aşırı bir estetik deneyim türü olan "yüce" etkisine yol açıp açmadığına ilişkin bir tartışma geliştirmektir. Çalışmada sinemasal yüceye ilişkin arayış, sadece klasik Hollywood anlatısı özelliklerine sahip ticari film alanıyla sınırlıdır. Macera sinemasının bir alt türü olarak değerlendirilen "felaket filmleri"ne örnek olarak, sınıflandırıldığı türün ve alt türün tüm özelliklerini taşıdığını ileri sürebileceğimiz bir film örneğinden; Yarından Sonra (Ronald Emmerich, 2004) hareketle sinema salonunda gerçekleşen seyirci deneyimiyle yüce deneyimi arasındaki ilişkinin varlığı ve niteliği sorgulanacaktır.

Cinematic Sublime: Seeking for Sublime in Catastrophic Films

The aim of this work is to seek the tracks of cinematic sublime (in Kantian sense) in the case of commercial films with classical Hollywood narration as the productions of entertainment business, and particularly catastrophic films as a sub-genre of adventure films. I will try to find out whether there are any resemblances between two experiences; experience of audience in film theatres and the experience of sublime

___

  • Andrew, J. Dudley (1976). The Major Film Theories. Oxford: Oxford University Press.
  • Atılgan, Yusuf (2000). Aylak Adam, İstanbul: YKY.
  • Burke, Edmund (2001). A Philosophical Inquiry into the Origin of Our Ideas of the Sublime and Beautiful. http://www.bartleby.com/24/2/ (Erişim tarihi: 18.06.2005).
  • Currie, Gregory (1995). "Visual Imagery as the Stimulation of Vision." Mind and Language 10 (1/2): 25-44.
  • Crowther, Paul (1993). Critical Aesthetics and Postmodernism. Oxford: Clarendon Press.
  • Crowther, Paul (1989). Kantian Sublime - From Morality to Art. Oxford: Clarendon Press.
  • Hammet, Jennifer (2003). "The Masculine Subject of the Postmodern Sublime." Criticism A Quarterly for Literature and the Arts 45(1): 75-88.
  • Kant, Immanuel (1952). The Critique of Judgement. Çev, James Creed Meredith. Oxford: Oxford University Press.