Popüler Kültür Ürünü Olarak Durum Komedileri: Çocuklar Duymasın Örneğinde Aile Söylemi

Türkiye'de televizyon ürünlerine birer metin olarak yaklaşan bu çalışma, yerli komedi metinlerinde var olan eleştiriden hareketle bu eleştirinin yapılaşma biçimlerini izleyicisinin okuma pratikleri bağlamında incelemektedir. Stuart Hall'ün "kodlama/kodaçımı" modelinden hareket eden çalışma, televizyonun komedi metinleri bağlamında anlamlandırma sürecini analiz etmektedir. Çocuklar Duymasın adlı popüler bir durum komedisinden hareketle, yerli durum komedilerinde aile kurumuna yönelik eleştirinin yapılaşma biçimini, potansiyelini ve niteliğini analiz eden çalışma, gündelik yaşam pratikleri içinde iç içe geçen ve bu yolla birbirini dönüştüren kültür-politika, özne-söylem ve komedi-eleştiri ilişkisini yeniden okumayı amaçlamıştır. Böyle bir yeniden okuma ile Türkiye'de kapitalist yaşamın sonucu olarak gelişen kentli çekirdek aite içindeki kadın ve erkek öznelerin inşa süreci ve bu süreçte medyanın metinleri aracılığıyla rolü ortaya kanmaktadır. Televizyon metinlerinde kadın ve erkek özneler arasındaki anlam mücadeleleri içinde devam eden bu üretim süreci (kodlama), izleyicisinin aktif katılımıyla yeniden biçimlenir ve izleyicinin metin okuma pratikleri (kodaçımları) bağlamında yeniden üretilir

Situation Comedies as a Field of Popular Culture: Family Discourse in the Sample of Çocuklar Duymasın

This study, which is processing text-reading on television in Turkey, analyses the structuring models of the existing criticism in the comedy texts of television under the context of audiences reading practices, in pursuit of this criticism. The study, which follows Stuart Hall's "Encoding/Decoding" model, analyses the encoding process within the comedy texts of television. Taking a popular situation comedy called Çocuklar Duymasın as a base, the aim of this study, which is analyzing the structuring model, potential and quality of criticism towards family establishment, is to re-read the relationship between culture-policy, subject-discourse and comedy, which are interlocked within the daily live practices, and so which transforms each other in this way. The construction process of male and female subjects in the urban nuclear-family, which has developed as a result of capitalist life style in Turkey, and the role media plays by means of its texts are defined by such a re-reading. This production process (encoding) continuing within the sense canflicts between male and female characters of television texts is reformalized by its audiences active participation and reproduced in the context of audiences text-reading practices (decodings)

___

  • Alankuş, Sevda ve Ayşe İnal (2000). "Güldürü Programlarında Kadının Temsili ve Kadına Yönelik Şiddet." Televizyon, Kadın ve Şiddet. Nur Betül Çelik (der.) içinde, Ankara: Dünya Kitle İletişim Vakfı Yayınları. 65-109.
  • Althusser, Louis (1994). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. Çev, Yusuf Alp ve Mahmut Özışık. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Ang, len (1985). Watching Dallas-Soap Opera and the Melodramatic Imagination. Çev., Della Couling. London and New York: Routledge.
  • Berger, Arthur Asa (1992). Popular Culture Genres: Theories and Texts. London: Sage Publications.
  • Bergson, Henri (1996). Güülme. Çev, Yaşar Avunç. İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Condit, Celeste Michelle (1988). "The Rhetorical Limits of Polysemy." Critical Studies in Mass Communication 6: 103-122.