WEBERYEN METODOLOJİ BAGLAMINDA P AUL F. LAZARSFELD'i YENİDEN DÜŞÜNMEK

Paul Felix Lazarsfeld, ampirik sosyal bilimsel araştırma metodolojisini geliştirerek kitle iletişim alanındaki çalışmalara aktaran ve 20. yüzyıl Amerikan sosyolojisinin gelişimine büyük katkılar yapan önemli bir sosyal bilimcidir. Özellikle kitle iletişim çalışmalan bağlamında geliştirmiş olduğu metotlar, iletişim disiplinin oluşum ve gelişim süreci içinde başlı başına bir ekol oluşmasına kaynaklık etmiştir. Ancak sosyal bilimsel olay ve ol gu lan inceleme bağlamında geliştirdiği teknikler ve analiz· biçimlerinin ağırlıklı olarak Auguste Comte ve J.S. Mill çizgisinde bir pozitivizm anlayışına dayanmasından dolayı yoğun eleştirilere· maruz kalmıştır. Bu türden bir pozitivizme dayalı araştırma mantığının belli çıkar odaklarına hizmet etmeye aracılık ettiği yönündeki düşünceler bu eleştirilerin başında gelir. Ancak Lazarsfeld'in metodolojik yönelimi bu kadar basit bir çizgide yorumlanamaz. Daha incelikli ve görünenden daha derinliklidir. Onun metodolojik yaklaşımında, ağırlıklı olarak Alman idealizmi çizgisi içinde yetişmiş ancak pozitivizmi idealizm potası içinde eriterek bağdaştırıcı bir metodolojik yönelim oluşturan ünlü düşünür Max Weber'in izleri vardır. Bu çalışmada bu izler sürülecektir

RETHINKING P AUL F. LAZARSFELD IN THE CONTEXT OF WEBERIAN METHODOLOGY

Paul Felix Lazarsfeld, is an inspirical ficontributions to the 20th century American Sociology by developing the empirica social sciences research methodology. Especially the methods which he has developed .in the area of Mass Communication, gives a momentum to the discipline of communication in its beginning period. ki lad • Kocaeli Üniversitesi iletişim Fakültesi Araştırma Dergisi • Sayı: 12/2014Although he has been criticized for embracing the technics of AugusteComte and ].S. Mill's classical positivism in order ta analyze socialsciences phnomenons and facts. The primary criticism about his positivistresearch method is about the issue of "contributing ta the iııterestgroups". But the methodological tendency of Lazarsfeld can not beconsidered in this kind of a shallow manner. His understanding ofmethodology is more subtle and extensive than it seems. In hismethodological approach the signs of Max Weber can be easily seen, whonıhas been raised in Gernıan idealism and united the positivisim andidealism in order to create a syncretic paradigm. In this study the thracesof Ma.1: Weber will be trailed in the methodology of Lazarsfeld

___

  • Aron, Rayınond (2006). Sosyolojik Düşüncenin Evreleri. Çev. Korkmaz Alemdar. 1. Baskı. İstanbul: Kırmızı Yayınlan.
  • Bruinessen, Martin, Von (2013). Ağa, Şeyh; Devlet. 8. Baskı. Ankara: İletişim Kitabevi.
  • Diamond, Jared (2010). Tüfek, Mikrop ve Çelik. Ankara:_ Tübitak Yayınlan.
  • Eliaeson, Sven (2002). Max Weber's Methodologies. Polity Pres: Cambridge, CB2, 14.R, UK.
  • Giddens, Anthony (1999). Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji. Çev. Ahmet Çiğdem. 3. Baskı. Ankara: Vadi Yayınlan.
  • Güçlü, Adülbaki, Erkan Uzun, Serkan Uzun, Ümit Hüsrev Yolsal. (2002). Felsefe Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Milis, Brett, M. David Barlow (2012). Redaing Media Theory. Pearson Education Limited.
  • Ringer, Fritz (2006). Weber'in Metodolojisi, Kültür Bilimleri İle Sosyal Bilimlerin Birleşimi. Çev. Mehmet Küçük. 11. Baskı. Ankara: Doğubab Yayınları.
  • Weber, Max (1986). Sosyoloji Yazıları. İngilizce Baskısını Hazırlayanlar: H.H. Gerth ve C. Wright Milss. Çev. Taha Parla. İstanbul: Hürriyet Vakfı . Yayınları.