İşçi GENÇLİGİN MEDYA KULLANIM ALIŞKANLIKLARI VE POPÜLER KÜL TÜR

Bu çalışmada, iletişim alanındaki akademik çalışmalarda üzerinde fazla durulmayan işçi gençlerin medya ve iletişim teknolojileri ile kurdukları bağ ve boş zamanlarını hangi etkinliklerle değerlendirdikleri popüler kültür olgusu çerçevesinde değerlendirilmiştir. Türkiye'deki akademik çalışmalarda gençlik kavramı çoğunlukla üniversite gençliği ile özdeşleştirilmiş bir kategori olarak tanımlanmakta ve daha çok bti alanda araştırmalar yapılmaktadır. Ancak, TürkiıJe özelinde gençlik denildiğinde birçok gençlik kesiminden söz etmek mümkünd�r. Bu gençlik kesimlerinden biri de eğitim düzeyi düşük, kentin daha çok kenar mahallelerinde yaşayan ve kol emeğine dayalı işlerde çalışan işçi gençliktir. Bu çalışmanın temel amacı, günün önemli bir bölümünü çalışarak geçiren işçi gençlerin, iş dışındaki boş zaman etkinlikleri ile İnternet ve televizyon başta olmak üzere medya ae kurdukları ilişkiyi popüler kültür olgusu çerçevesinde analiz etmektir. İşçi gençlik, kent ortamında yaşamasından dolayı kültür endüstrisi ortamında üretilen ve medya aracılığıyla tüketime sunulan popüler kültür e etkileşimi yüksek bir gençliktir. Bu nedenle, bu çalışmada popüler kültür, işçi gençliğin gündelik yaşamı, medya ve iletişim teknolojileri ile kurduğu bağı anlamada açıklayıcı bir kavram olarak kullanılmıştır. Çalışmada ilk olarak işçi gençlik olgusu üzerinde durularak, gençlerin popüler kültürle kurdukları bağ, gündelik yaşam ve medya ile kurdukları etkileşim çerçevesinde kuramsal olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde ise farklı sektörlerde çalışan 250 genç işçiye uygulanan anket sonuçları araştırmanın amaçları doğrultusunda değerlendirilmiştir.

YOUTH LABOURERS' HABITS OF MEDIA USAGE AND POPULAR CULTURE

In this study, the boımd between the youth labourers' non-work leisure activities, especially with the media, the internet and television witlıin the Jramework established by the phenomenon of popular culture, whiclı hasn't been mentioned a lot in the academic studies of the fteld of communication, will be evaluated. The main purpose of this study is to analyse non-work leisure activities, especially with the media, the İnternet and television within the Jramework established ln; the phenomenon of popular culture, of the youth labourers, who spent a signiftcant portion of the day working. In this study ftrstly the concept of youth labourers will be emphasized. The link that has been established ln; the youihs bet-uJeen popular culture, daily life and media will be discussed theoretically. On the other fıand in the second part the sı.ırvt!':f results of 250 young labourers working in differeııt sectors will be evaluated for the purposes of the research.

___

  • Çağan, Kenan (2004). Popüler Kültür ve Sanat. İstanbul: Hece Yayınları.
  • Fiske, John (1999). Popüler Kültürü Anlamak. Çev., Süleyman İrvan. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Gökçe, Birsen (1999). Toplumsal Bilimlerde Araştırma. Ankara: Savaş Yayınevi.
  • Gökçe, Birsen (1971). Gecekondu Gençliği. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
  • Horkheimer, Max ve Adorno, Theodor W. (1996). Aydınlanmanın Diyalektiği. Felsefi Fragmanlar II. Çev., Oğuz Özügül. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Neyzi, Leyla (2011). Ben Kimim? Türkiye'de Sözlü Tarih, Kimlik ve Öznellik. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Nirun, Nihat (1986). 12 - 24 Yaş Gençlerin Sosyo-Ekonomik Sorunları. Ankara: . Gazi Üniversitesi Yayınları.
  • Tezcan, Mahmut (2003). Gençlik Sosyolojisi. Ankara: Naturel Yayıncılık.
  • Yentürk, Nurdan ve Kurtaran Yörük (2008). Türkiye'de Gençlik Çalışmalan ve Politikaları. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları. 20