Bel Ağrısı Şikayeti Olan Aile Hekimlerinin Kendi Tıbbi Gereksinimleri Yönünden Tanı Ve Tedavi Tutumları: Ordu İlinde Anket Çalışması

Amaç: Topluma örnek teşkil eden aile hekimlerinin, kendi sağlıkları ile ilgili davranışları büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma da aile hekimlerinin kendi tıbbi gereksinimleri doğrultusunda izledikleri yolun incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Ordu ilinde görev yapan 170 aile hekimine anket uygulanmış ve bel ağrısı olan 45 kadın ve 95 erkek, toplam 140 aile hekimi çalışmaya dahil edilmiştir. 24 sorudan oluşan anket formu, bel ağrısı olan aile hekimlerinin bu konuda kendileri ve hastaları açısından tetkik ve tedavi yaklaşımlarını değerlendirir niteliktedir. Bulgular: Bel ağrısı olan aile hekimlerinde; uzman doktora başvurma oranı %46.4, ilaç kullanma oranı kendileri için %42.1, hastaları için %48.6’dır. Beyin cerrahisi %46.1 ile en sık başvurulan klinik ve MR görüntüleme %64.7 ile en sık yapılan tetkik olarak bulunmuştur. Sonuç: Toplumun genelinde olduğu gibi aile hekimleri arasında da bel ağrısı varlığı oldukça yüksek orandadır. Ancak birçoğunun vakit yetersizliği, bilgi eksikliği, ihmal etme veya erteleme sebebiyle mevcut durumları konusunda kendilerine, hastalarına gösterdikleri kadar yeterli hassasiyeti göstermediği görülmektedir.

___

  • Bu Makale Klinik Tıp Aile Hekimliği Dergisi’nin Cilt 9 Sayı 1 Ocak - Şubat 2017 saysından alınarak tıpkısının aynısı olarak yayınlamıştır.