Üstün Yetenekli Öğrenci Velilerinim Akıl-Zeka Oyunları İle İlgili Düşünceleri

Bu çalışma üstün yetenekli/zekalı öğrenci velilerinin, akıl-zeka oyunları ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıylayapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Bilim ve Sanat Merkezi’ne BİLSEM devameden öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise 2016-2017 eğitim-öğretim yılında BİLSEM’e devam eden6 öğrencinin velileri oluşturmaktadır. Araştırma velilerin akıl-zeka oyunlarına ilişkin görüşlerini ortaya koymayayönelik betimsel bir çalışmadır. Velilerin görüşlerini belirlemek amacıyla nitel araştırma tekniklerinden görüşmetekniği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından çalışmaya katılan velilere ikiay, haftada üç saat akıl-zeka oyunları eğitimi verilmiş ve akıl-zeka oyunları ile ilgili velilerin görüşleri alınmıştır.Veliler ile yapılan görüşme sonucunda; çocuklarının okulları ve gittikleri kurslar sebebi ile çok fazla boş zamanlarıolmadığını, olan boş zamanlarını da bilgisayar ve internet ortamında geçirdiklerini, çocuklarının boş zamanlarınıdeğerlendirmek için veliler internetten araştırma yaptıklarını, çocukları ile daha verimli zaman geçirebilmek veeğlenmek için akıl-zeka oyunları eğitimine katıldıklarını, akıl-zeka oyunları eğitiminde aldıkları eğitim ile hemçocukları ile hem de ailenin diğer fertleri ile daha eğlenceli zaman geçirdiklerini ayrıca akıl-zeka oyunlarınınçocuklarının ve aile fertlerinin tv, bilgisayar, internet, cep telefonu gibi ortamlardan uzaklaşmalarına yardımcıolduğunu ifade etmişlerdir

Opinion Of Gifted Studentes’ Parents Their Mind-Wise Games

This study was conducted in order to determine the opinion of gifted / intelligent students' parents about theirmind-wise games. The universe of the research constitutes the parents of the students who continue to BİLSEMin 2016-2017 academic year. The sample is the parents of 6 students who continue to BİLSEM in 2016-2017academic year. The study is a descriptive study aimed at revealing the opinions of the parents about themind-wise games. Qualitative research techniques used interview techniques and semi-structured interviewforms to determine the opinions of the parents. The parents who participated in the study by the researcherswere educated for two months, three hours a week for intelligence-wise games and the opinions of the parentsabout the games of intelligence were taken. As a result of interviews made by the wels; That their children spendmuch of their free time on their computers and the Internet, that their children are doing research on the internetin order to assess their leisure time, that they participate in the education of mental games to have more timewith their children and to have fun, They also stated that they had more fun with their children and the othermembers of the family with the training they had in their training of the games, and they also helped children ofthe mind-wise games and their family members to get away from media such as TV, computer, internet, mobilephone

___

  • Aytaç, Ö. (2002). Boş Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimer Dergisi Cilt, 12, 231-260.
  • Devecioğlu, Y., & Karadağ, Z. (2016). Amaç, Beklenti ve Öneriler Bağlamında Zeka oyunları dersinin değerlendirilmesi. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 41-61.
  • Ekinci A (2002) Aziz Antonius’un Baştan Çıkarılması: Bir Kötü Alışkanlık Olarak İnternet. COGİTO Dergisi, Kış 2002, http:// www.felsefeekibi.com/site/default.asp?PG=50 0 adresinden 16.02.2009 tarihinde erişilmiştir
  • Harvey, D.(1997), Postmodernliğin Durumu, Çev. S.Savran, İst: Ayrıntı Yayınları
  • Kaplan, A., Öztürk, M. & Doruk, M. (2013). Reflective thinking skill toward problem solving of gifted students. International Symposium on Changes and New Trends in Education, Konya.
  • Karakuş, F. (2010). Üstün yetenekli çocukların anne babalarının karşılaştıkları güçlükler. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1).
  • Punch, F. K. (2005). Sosyal Araştırmalara Giriş Nitel ve Nicel Yaklaşımlar. (Çev.: Bayrak, D., Arslan, H. B., Akyüz, Z.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Song I, Larose R et al. (2004) Internet Gratifications and Internet Addiction: On the Uses and Abuses of New Media, CyberPsychology & Behavior, 7 (4), 384-394
  • TC. Milli Eğitim Bakanlığı (2007). Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi. Online: http://mevzuat.meb.gov.tr/
  • TTKB, (2013). Ortaokul Ve İmam Hatip Ortaokulu Zekâ Oyunları Dersi Öğretim Programı, MEB 2013, sayı 118.
  • Ulusoy, Ç. A., Saygı, E., & Umay, A. (2017) . İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Zeka Oyunları Dersi ile İlgili Görüşleri Views of Elementary Mathematics Teachers about Mental Games Course.