BİR DİSİPLİN SUÇU OLARAK “KAÇAKÇILARLA İLİŞKİ KURMAK”

Kaçakçılık, bir devletin hakimiyet alanından gizlice başka bir devletin hakimiyetine mal ihraç etmek olarak tanımlanabilir. Kaçakçılarla ilişki kurma suçu, disiplin mevzuatında kendine yer edinmiş, yüksek yargı kararlarında suçun unsurları hakkında farklı görüşler ortaya konulan bir suçtur. Kaçakçılık yapmanın veya kaçakçılarla ilişki kurmanın, meslekten çıkarma, görevden uzaklaştırma tedbirine karar verilmesi gibi sonuçları vardır. Kolluk görevlileri hem görevlerini ifa ettikleri esnada hem de sosyal hayatını sürdürürken disiplin hukuku anlamında hareketlerine, ilişkilerine dikkat etmelidir. Üzerinde tanım birliği olmayan, özel kanunlarda yer alan, yürütülen disiplin soruşturması ve yargılaması ile ceza soruşturma ve kovuşturması aşamalarında farklı unsurların ele alındığı “kaçakçılarla ilişki kurma”nın, disiplinler arası bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerekmektedir. Kaçakçılık yapan kişilerle “mesleğin gerekleri dışında her türlü ilişki” kuran kamu görevlisinin meslekten çıkarılacağı, mevzuatımızda düzenlenmişse de suçun tanımındaki ilişkinin geniş ve kesin olarak belirtilmesi, yargı ve disiplin süreci makamlarının somut olayı ele almasında gereksiz bir sınır çizmekte ve suçun anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Kaçakçılarla ilişki kurma fiili hakkında, kesin sınırları olan genel bir tanımlamadan kaçınılması ve suç teşkilinde araştırılacak fiillerin somut olayın gereklerine özgü değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. Çalışmamız kapsamında; kaçakçılık ve kaçakçılarla ilişki kurma kavramlarının üzerinde durulmuş, kaçakçılık ve kaçakçılarla ilişki kurma eylemlerinin tespiti yüksek yargı kararları ışığında değerlendirilmiş, idare hukuku bağlamında kaçakçılarla ilişki kurma disiplin suçuna nasıl yaklaşılması gerektiği ifade edilmiştir.

___

  • Ahioğlu M, ‘İdari Yargılama Hukukunda Bekletici Mesele’, (2021) (20) İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi 33, 75.
  • Aydın M, ‘5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Çerçevesinde Kaçakçılık Fiilleri ve Yaptırımları’ (Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi 2011).
  • Göğüş AE, ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Çerçevesinde Masumiyet Karinesi’ (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi 2019).
  • Karakaş B, Türk Hukukunda Gümrük Kaçakçılığı Suçları (Turhan Kitabevi 2004).
  • Polat İ, ‘5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Uyarınca İhracat Kaçakçılığı Suçları ve Kabahatleri’ (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi 2009).
  • Ünal K ve Parlar A, 4926 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu (Adil Yayınevi 2004).
  • Yavuzdoğan S, Devlet Memurları Kanunu Uyarınca Naklen Atama (2. Bası, Adalet Yayınevi 2016).
  • İNTERNET KAYNAKLARI