Orman Amenajman Planlarının Simülasyon Tabanlı Planlanması: ETÇAPSimülasyon

Türkiye’de orman amenajman planlarının yapım süreci, çoğunlukla sezgisel yöntemler ve basit planlama teknikleri ile gerçekleştirilmektedir. Ancak, toplumun ormanlardan olan talebinin değişmesi ve artması, sürdürülebilir orman işletmeciliği kavramının gündeme gelmesi, ormancılık politikalarının ve faaliyetlerinin uluslar arası boyut kazanması, bilişim ve teknoloji alanında meydana gelen ilerlemeler, ormanlardan optimal olarak faydalanabilmek için sayısal yöntem ve tekniklerinin kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu noktada, bilişim ve planlama tekniklerini ustalıkla bir araya getiren orman amenajmanı planlama modelleri; planların hazırlanarak alternatiflerin üretilmesi ve orman ekosistemlerinin sürdürülebilirliğine en uygun seçeneğin kararlaştırılmasını sağlayan araçlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu makalede, ekosistem-tabanlı çok amaçlı planlama anlayışına göre geliştirilmiş bir orman simülasyon modelinin (ETÇAPSimülasyon) ilk versiyonu tanıtılacaktır. Daha sonra, ETÇAPSimülasyon modelinin örnek bir orman planlama biriminde uygulanmasına yönelik bir planlama senaryosu özellikleri ve sonuçlarıyla birlikte değerlendirilecektir. Prototip olarak geliştirilen simülasyon modelinin, ülkemizde teknik ormancılık uygulamalarında, bilimsel çalışmalarda ve eğitim amaçlı uygulamalarda kullanımı söz konusudur
Anahtar Kelimeler:

-

Simulation-based Forest Management Planning: ETÇAPOptimizasyon

___

  • Başkent E.Z., Wightman A.R., Jordan Glen A. and Zhai Y. 2001. Object-oriented abstraction of contemporary forest management design. Ecological Modelling, 143(3): 147-164.
  • Başkent E.Z. 2008. Yalnızçam ormanlarının Ekosistem tabanlı çok amaçlı planlanması (ETÇAP) ve yönetimi projesinden arda kalanlar. Orman Mühendisliği Dergisi, Yıl:45, Sayı:7-8-9, shf 26-32
  • Başkent E.Z., Başkaya Ş., and Terzioğlu S. 2008. Developing and implementing participatory and ecosystem based multiple use forest management planning approach (ETÇAP): Yalnızçam case study, Forest Ecology and Management 256: 798–807
  • Karahalil U. 2003. Toprak Koruma ve Odun Üretimi Fonksiyonlarının Doğrusal Programlama ile Modellenmesi, Yüksek Lisans Tezi, K.T.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Keleş S. 2003. Ormanların su ve odun üretimi fonksiyonlarının doğrusal programlama tekniği ile optimizasyonu (Karanlıkdere Planlama Birimi Örneği), Yüksek Lisans Tezi, K.T.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Keleş S. 2008. Orman Amenajman Planlarının Hazırlanmasına Yönelik Karar Destek Sisteminin Tasarımı ve Prototip Modelinin Geliştirilmesi, Doktora Tezi, K.T.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Keleş S., Başkent, E.Z., Kadıoğulları, E.Z. 2009. Orman amenajman planlarının simülasyon tabanlı planlanması: Kavramsal Çerçeve. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, (Baskıda).
  • Köse S. 1986. Orman işletmelerinin planlanmasında yöneylem araştırması yöntemlerinden yararlanma olanakları, Doktora Tezi, K.T.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Mısır M. 2001. Çok Amaçlı Orman Amenajman Planlarının Coğrafi Bilgi Sistemlerine Dayalı Olarak amaç Programlama Yöntemiyle Düzenlenmesi (Ormanüstü Planlama Birimi Örneği), Doktora Tezi, K.T.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Reynolds K.M. 2005. Integrated decision support for sustainable forest management in the United States: Fact or fiction? Computers and Electronics in Agriculture 49 (1): 6-23.
  • Soykan B. 1979. Aynıyaşlı ormanların aktüel kuruluşlarının optimal kuruluşa yaklaştırılmasında yöneylem araştırması metotlarından yararlanma olanaklarının araştırılması, K.T.Ü. Yayın No: 106, Orman Fakültesi Yayın No:5, Trabzon, 252 s.
  • Yolasığmaz H.A. 2004. Orman Ekosistem Amenajmanı Kavramı ve Türkiye’de Uygulaması, Doktora Tezi, K.T.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.