İTHALATTA MEKÂNSAL ETKİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR MEKÂNSAL PANEL VERİ ANALİZİ

Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki 26 İBBS Düzey2 bölgesinin birbirlerinin ithalat hacimleri üzerinde etkilerinin bulunup bulunmadığını araştırmaktır. Çalışmada 26 Düzey2 bölgesinin 2002-2015 dönemindeki çeyrek dilim verileri kullanılmıştır. Yöntem olarak Mekânsal Panel Veri Yöntemi kullanılırken, Mekânsal Ağırlık Matrisi Vezir Komşuluğu kuralına göre oluşturulmuştur. LM testi sonuçları Düzey2 bölgeleri arasında ihmal edilebilecek kadar küçük bir mekânsal bağımlılığın bulunduğunu göstermektedir. Hausman Testi sonuçlarına göre uygun model Sabit Etkiler Modeli, LM testi sonuçlarına göre uygun Mekânsal Ekonometrik Model ise Mekânsal Hata Modelidir. Sabit Etkili Panel Mekânsal Hata Modeli ile yapılan tahmin sonuçlarına göre, Düzey2 bölgeleri arasındaki mekânsal otokorelasyon katsayısı λ 0.025’dir. Düzey2 bölgelerinde ihracatın %1 artması ithalatı % 0.48, ithalatçı firma sayısının %1 artması % 0.25, teşvik belgeli yatırımlarım %1 artması ise % 0.050 artırmaktadır.

___

  • Aitken, Brain; Hanson,Gordon. ve Harrıson, E.Ann (1997). "Spillovers, Foreign Investment, and Export Behavior." Journal of International Economics 43: 103-132.
  • Andersson, Martin. ve Lööf, Hans (2009). "Learning-by-Exporting Revisited: The Role of Intensity and Persistence." Scandinavian Journal of Economics 111: 893-916.
  • Andersson Martin.ve Weiss, J.Frederic, (2012) “External Trade and Internal Geography - a test of local export spillovers” Micro-Dyn Working Paper no. 35/10.
  • Bechhetti, Leonardo ve Rossi, Stefania (2000). "The Positive Effect of Industrial District on the Export Performance of Italian Firms." Review of Industrial Organization 16: 53-68.
  • Bernard, Andrew ve Jensen, Bradford (2004)."Why Some Firms Export." The Review of Economics and Statistics 86: 561-569.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKIYE’DEKI MEVDUAT BANKALARINDA SERMAYE YAPISI – KARLILIK ILIŞKISI: 2002 – 2014 YILLARI ARASI PANEL VERI UYGULAMA

Eyup KAHVECİ, İbrahim Halil EKŞİ, Zekayi KAYA

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA ÖZEL TEŞEBBÜSLERE SAĞLANAN DEVLET DESTEKLERİ: KARAMÜRSEL ÇUKA, ŞAYAK VE FES FABRİKASI ÖRNEĞİ

Mehmet Emin YARDIMCI

21. YÜZYILDA EVRENSEL BİR YARGI KURULUŞU OLARAK ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ: USUL KURALLARI, YARGILAMALAR VE ULUSLARARASI SUÇLAR

Arda ÖZKAN

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE KURUM KİMLİĞİNİN KURUM SADAKATİ ÜZERİNE ETKİSİ: KURUM İMAJININ ARACILIK ROLÜ

Mehmet SAĞIR

RETRO PAZARLAMA AÇISINDAN HALEN VAROLMAYAN ESKİ MARKALARIN TÜKETİCİLER TARAFINDAN ANIMSANMASI VE TANINMASI ÜZERİNE BİR PİLOT ÇALIŞMA

Nurdan TÜMBEK TEKEOĞLU, Mehmet TIĞLI

YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİNİN STRATEJİK PLANLAMAYA ETKİSİ VE BİR UYGULAMA

Murat BAY, Selahattin AKPINAR

TEKNOLOJİ YOĞUN ÜRETİM İŞLETMELERİNDE STRATEJİK MALİYET YÖNETİMİ ÇERÇEVESİNDE TASARIM VE GELİŞTİRME MALİYETLERİ

Ednan AYVAZ

KADIN İŞGÜCÜNE YÖNELİK ILO SÖZLEŞMELERİ VE UYGULANIRLIĞI: MEVZUATLAR AÇISINDAN TÜRKİYE-İTALYA KARŞILAŞTIRMASI

Demet TÜZÜNKAN

HANEHALKI OTOMOBİL TALEBİNİ BELİRLEYEN ETKENLERİN İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON YÖNTEMİYLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Noyan AYDIN, Erkan ARI

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN İŞLETME PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ: ANKARA İLİ ÖRNEĞİ

Orhan ADIGÜZEL, Cumhur AYDINLI