DAHİLDE İŞLEME REJİMİNİN FİRMALARIN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ: DOKUMA GİYİM VE DERİ SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ

Dahilde İşleme Rejimi (DİR), imalat sekt.ründeki işletmelerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak, pazarlarını genişletmek ve ürün çeşitliliğini artırmak için dünya piyasa fiyatlarından hammadde temin etmelerine olanak sağlayan ekonomik etkili bir gümrük rejimidir. İhracata dayalı ekonomik büyüme politikası izleyen Türkiye için kritik öneme sahip olan DİR’in, işletmelerin finansal performansına yönelik doğrudan bir amacı bulunmamaktadır. Ancak DİR’in işletmelerin finansal performansına dolaylı katkısı, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, Borsa İstanbul’da işlem gören Dokuma, Giyim ve Deri Sekt.rü işletmelerinin DİR kapsamında yaptıkları ithalat ve ihracat işlemlerinin finansal performansları üzerindeki etkileri panel veri analizi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye’nin makro ölçekte ekonomik politikaları ile uyumlu olarak DİR’in işletmelerin finansal performansına pozitif etki yaptığını göstermektedir.

___

  • Arslan, Kahraman (2014), Dış Ticaret İşlemleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Breusch, Trevor ve Pagan, Adrian (1980), “The Lagrange Multiplier Test and Its Applications to Model Specification in Econometrics”, Review of Economic Studies, 47, 239-253.
  • Brown, Morton B. ve Forsythe, Alan B. (1974), “The Small Sample Behavior of Some Statistics which Test the Equality of Several Means”, Technometrics, 16(1), 129-132.
  • Cebeci, Aslıhan ve Yılmaz, Mutlu (2013), “Dahilde İşleme Rejimi ve Türk Dış Ticareti Üzerine Etkilerinin Analizi (1996-2011)”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:23, Sayı:2, 205-224.
  • Cook, R. Denis ve Weisberg, Sanford (1983), “Diagnostics for Heteroskedasticity in Regression”, Biometrica, 70, 1-10.