AVRUPA BİRLİĞİ UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNUN ORTAYA ÇIKIŞI

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri yaklaşık elli yıllık bir geçmişe sahiptir. Fakat Türkiye, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinden özellikle Tanzimat’tan itibaren yaklaşık 175 yıldır y.nünü batıya d.nmüş, devletteki çöküşün ancak batı gibi olunursa önlenebileceği kanaati ortaya çıkmıştır. Bu düşüncenin sonucu olarak aydınlarımız ve devlet adamlarımız sosyal ve ekonomik yönden kalkınmanın ancak Batılılaşarak (Avrupalılaşarak) olabileceği kanaatini taşımaya başlamışlardır. Bu kapsamda genel olarak Türkiye’de Avrupalılaşma denildiği zaman dar anlamda Avrupa Birliği’ne uyum anlaşılmaktadır. Avrupa Birliği (AB) üye ve aday ülkelerin siyasi ve ekonomik yapılarına etki etmektedir. Avrupalılaşma kavramı ile ifade edilen söz konusu “etki”, akademik yazında sıklıkla kullanılmaktadır. Türkiye 1999 yılında AB’den tam üyelik statüsü elde etmiş, 3 Ekim 2005 tarihinde AB ve Türkiye arasında tam üyelik müzakereleri başlamıştır. Bu müzakereler kapsamında AB, aday ülke konumundaki Türkiye’den, uyum sürecinde birtakım yükümlülükleri yerine getirmesini talep etmektedir. Bu itibarla 14/6/2012 tarihinde 6328 Sayılı Kanunla kurulan Kamu DenetçiliğiKurumu’da AB’nin bu etkisinin bir sonucumu dur? Yoksa Türkiye’nin kendi iç dinamiklerinden doğan bir kurum mu dur? Geçmişte ve günümüzde farklı kültürel mirasa, farklı bir medeniyete, farklı yönetim geleneğine sahip olan Türkiye’de kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu Avrupa ülkelerindeki gibi kendisinden beklenen sonucu verebilir mi? sorularına cevap aramak bu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır.

___

  • AVŞAR, Zakir (2007), “Ombudsman, İyi Yönetilen Türkiye İçin Kamu Hakemi”, Asil Yayın Dağıtım, 1,27.
  • AYDIN, Mustafa ve ACIKMEŞE, Sinem (2007), “A., Europeanization Through EU Conditionality: Understanding The New Era in Turkish Foreign Policy, Journal of Southern Europe and The Balkans”, Online Publication, 9, 274.
  • BALCI, Asım (2005), “Türkiye-AB İlişkileri Perspektifinden Kamu Yönetimi Sisteminin Yeniden Yapılandırılması”, Amme idaresi Dergisi, 38, 24-25.
  • DURSUN, Hasan (2011), “Türkiye’de Ombudsmanlığın (Kamusaylığın) Etkin Olarak İşleyebilme Yetisi Yoktur” , TBB Dergisi, 95, 729.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DAHİLDE İŞLEME REJİMİNİN FİRMALARIN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ: DOKUMA GİYİM VE DERİ SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ

Sinan ESEN, Halil ŞİMDİ, Volkan KOCABAŞ

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN TMS 21 KUR DEĞİŞİM ETKİLERİ STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Ahmet AĞSAKAL, Gökhan BARAL

İŞ GÜVENLİĞİNİN TÜKENMİŞLİĞE ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE BİR ARAŞTIRMA

İhsan YİĞİT, Ali Talip AKPINAR, Yunus TAŞ

21. YÜZYILDA EVRENSEL BİR YARGI KURULUŞU OLARAK ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ: USUL KURALLARI, YARGILAMALAR VE ULUSLARARASI SUÇLAR

Arda ÖZKAN

TEKNOLOJİ YOĞUN ÜRETİM İŞLETMELERİNDE STRATEJİK MALİYET YÖNETİMİ ÇERÇEVESİNDE TASARIM VE GELİŞTİRME MALİYETLERİ

Ednan AYVAZ

HAM PETROL FİYATLARININ BİST 100 VE BİST ULAŞTIRMA ENDEKSLERİ İLE İLİŞKİSİ

Selçuk KENDİRLİ, Muhammet ÇANKAYA

TÜRKIYE’DEKI MEVDUAT BANKALARINDA SERMAYE YAPISI – KARLILIK ILIŞKISI: 2002 – 2014 YILLARI ARASI PANEL VERI UYGULAMA

Eyup KAHVECİ, İbrahim Halil EKŞİ, Zekayi KAYA

AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK SÜRECİ KAPSAMINDA YENİ BİLGİSAYARLI TRANSİT SİSTEMİ (NCTS) UYGULAMASININ TRANSİT TİCARETE ETKİLERİ: İPSALA SINIR KAPISI ÖRNEĞİ

Ebru NERGİZ, Mehmet Ali KAÇMAZER

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA ÖZEL TEŞEBBÜSLERE SAĞLANAN DEVLET DESTEKLERİ: KARAMÜRSEL ÇUKA, ŞAYAK VE FES FABRİKASI ÖRNEĞİ

Mehmet Emin YARDIMCI

ENTELLEKTÜEL SERMAYE BİLEŞENLERİNİN İŞLETME DEĞERİNE VE PERFORMANSINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DEKİ İMALAT İŞLETMELERİ ÖRNEĞİ

Onur AKPINAR, Ali Talip AKPINAR