KAMU PERFORMANS YÖNETİMİNE ETKİSİ AÇISINDAN PSİKOLOJİK SERMAYE

Performans, Türk Dil Kurumunca belirlenen karşılığı “başarım” olup, elde edilen başarı ve yapılabilecek en iyi derece; sayılabilir amaçlara ulaşma derecesi ve çıktı miktarıdır. Performans yönetimi, kuruluş kaynaklarını geleceğe yönlendirmek amacıyla, kurumsal bütünleşmeyi sağlayan, stratejik bir yönetim sürecidir. Psikolojik Sermaye ise, özyeterlilik, umut, iyimserlik ve esneklik düzeyleri aracılığıyla, bireylerin psikolojik gelişme halini ifade eder. Kamu Performans Yönetimi, kurumlarda kamusal kaynaklarla, kamu hizmetleri sunumu temel amacına uygun olarak, kurum ölçeğinde belirlenen sayılabilir iş ve hizmet hedeflerine ulaşmayı amaçlayan süreçlerin yönetimidir. Kamu performansının yönetiminde izlenmesi gereken performans düzeyleri, kurumsal performans, takım ve bireysel performans düzeyleridir. Bu çalışmada amaçlanan ise, söz konusu performans düzeylerinden bahsetmekle birlikte, esas olarak bireysel performans düzeyinde psikolojik sermayenin etkisini ve önemini ortaya koymaktır.

___

  • Adams, V. H.; Snyder, C. R.; Rand, K. L.; King, E. A.; Sigmon, D. R. ve Pulvers, K. M. (2003), “Hope in the Workplace”, Handbook of Workplace Spirituality and Organizational Performance, Ed. R. A. Giacolone and C.Jurkiewicz, Sharpe, NewYork, pp. 367-377.
  • Adsit, D. J.; London, M.; Crom, S. ve Jones, D. (1996), “Relationship Between Employee Attitudes, Customer Satisfaction and Departmental Performance”, Journal of Management Development, 15 (1), pp. 62-75.
  • Akçay, V.H. (2011), “Pozitif Psikolojik Sermaye Kavramı ve İşletmelerde Sürdürülebilir Rekabet Üstünlüğünü Sağlamadaki Rolü”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 13 (1), ss.73-98.
  • Akçay, V.H. (2012), “Pozitif Psikolojik Sermayenin İş Tatmini ile İlişkisi”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İİBF Dergisi, 2 (1), ss. 123-140.