Yıldız Dağlarında Kırsal Kalkınmada Ekoturizm Fırsatları

Kırklareli’nin Yıldız dağlarında kalan yerleşim yerleri sosyo-ekonomik yönden Trakya bölgesinin diğer yörelerine göre daha az gelişmiştir. Köylülerin büyük bir bölümü ormancılık işlerinde çalışmakta ve orman ürünleri konusunda faaliyet göstermektedirler. Ancak kıyıya yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan bölge halkı ise, bu faaliyetler yanında balıkçılık ve yaz aylarında artan turizm aktiviteleri ile geçimlerini sürdürmektedir. Özellikle orman içi köylerde yaşayanların refah düzeyinin yükseltilmesi, bölgenin sürdürülebilir kalkınması açısından oldukça önemlidir. Bölgenin sahip olduğu zengin doğal kaynakları (flora, fauna) kırsal kalkınmanın sağlanmasına önemli katkılar sağlayabilir. Yazın Temmuz ve Ağustos aylarında denize girme amacıyla gelenler dışında bölgede çarpıcı bir hareketlilik yaşanmamaktadır. Bu aylar dışında da av turizmi, doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık, kongre turizmi, konferans vb. aktivitelerle bölge çekim merkezi haline getirilebilir. Yıldız dağlarında bulunan orman köylerinin kırsal kalkınmasının sağlanabilmesi için ekoturizm ağırlıklı turizm hareketleri geliştirilebilir. Bu bağlamda aile işletmeciliğine dayalı turizm ve ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi önerilebilir. Köylerdeki uygun evlerin pansiyon olarak kullanılması için bölgede yaşayanlara eğitim ve kredi desteği verilmelidir. Bölgenin tanıtılması ve her mevsim ziyaretlerin yapılması teşvik edilmelidir. Bunun için festivaller düzenlenebilir, bölgede yapılan el sanatları ve manda yoğurdu, organik bal vb. yerel gıdalar tanıtılabilir. Bölgenin önemli bir turizm çekim merkezi olarak tanıtımının yapılabilmesi için, bölgede üretilen alabalık yanında, kum zambağı gibi bitki türlerinden ve longoz ormanlarındaki birçoğu endemik olan bitkilerden de yararlanılabilir. Ayrıca bölgede önemli bitki türlerinin yanında Dupnisa mağarası gibi doğal koruma alanları da bulunmaktadır. Diğer taraftan çalışmaları tamamlanan “Yıldız Dağları Biyosfer Projesi”nin sonuçları da bu bölgenin sürdürülebilir kalkınması için bir rehber oluşturabilir. Bu bölgenin bir kısmının UNESCO tarafından “Biyosfer Alanı” ilan edilmesi durumunda, marka yaratılması suretiyle yerel halkın geçim kaynaklarının genişletilmesi ve geliştirilmesi olanağı yaratılacağı düşünülmektedir

Yıldız Dağlarında Kırsal Kalkınmada Ekoturizm Fırsatları

Keywords:

-,

___

  • Çoban, F., Eğer, M., 2003. Türkiye Turizminde Doğal Çekicilikler (Yerşekilleri + Bitki Örtüsü). Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi. İzmir.
  • Dilek, E. F., Kubaş, A., Ekoturizm Girişimciliğinde Doğal Kaynakların Koruma-Kullanma Dengesi, I. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Stratejileri Sempozyumu, TÜ, NKÜ ve Kırklareli Üniversitesi, 247- 254, 16-18 Ekim 2009, Edirne.
  • Kubaş, A., Saray İlçesi Ekoturizm Potansiyeli, Saray Değerleri Sempozyumu, Namık Kemal Üniversitesi, 15 Ekim 2010. Saray.
  • T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı (1) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi (Gef-II) İğneada Faunası (Kesin Rapor).
  • T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı (2) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi (Gef- II), İğneada Longozlarının Ekoturizm Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi Sonuç Raporu.
  • www.yildizdagiprojesi.cevreorman.gov.tr/region. html