Antalya’da inanç turizminin sosyolojik çözümlemesi: Demre-Myra örneği

İnsanların dinlenmek amacıyla kısa bir süreliğine farklı kültür ve coğrafyalara göç etmesi anlamına gelen turizm içerisinde zamanla bir takım sınıflandırmalar yapılmıştır. Özellikle kırsal turizm başlığı altında ortaya çıkan turizm hareketleri, insanların dinlenmek amacıyla kentlerden uzaklaşmalarını ifade eden bir sınıflama olarak kullanılmıştır. Bu şekilde kırsal alanlarda gerçekleştirilen birbirinden farklı turizm etkinlikleri, bölgede yaşayan yerli halk üzerinde de bir takım toplumsal ve ekonomik etkiler bırakmaktadır. Kırsal turizm içerisinde yer alan farklı turizm faaliyetlerinden bir tanesi de inanç turizmi olarak görülmektedir. İnanç turizmi bu bağlamda sosyolojinin çalışma alanlarına konu olabilecek toplumsal bir anlamı da ifade etmektedir. Bu çalışmada, kırsal turizmin bir türü olarak inanç turizminin sosyolojik çözümlemesi, Hıristiyanlar için kutsal bir yer olarak kabul edilen ve Noel Baba’nın mezarının bulunduğu Antalya’nın Demre (Kale) ilçesindeki Myra ve St.Nicholas Kilisesi örneğinden hareketle amaçlanmıştır. Bu amaçla Demre (Kale) ilçesinde ikamet edenlerle yapılan mülakat çalışması neticesinde inanç turizminin toplum üzerindeki etkilerinin çözümlemesi yapılmıştır.

Sociological analysis of faith tourism in Antalya: The case of Demre-Myra

People of different cultures and geographies have been made for a short period in order to relax the emigration of some reclassifications over time within the meaning of tourism. Especially under the heading of rural tourism, tourism activities in emerging, moving away from the people representing the cities in order to rest is used as a classification. Different tourism activities in rurar areas, indigenous people living in the area of social and economic effects on the leaves of a team. Religious tourism is as one of the rural tourism seen in the different tourism activities. Religious tourism may be subject to social work areas in this context refers to a meaning in sociology. In this study, a type of rural tourism as a sociological analysis of religious tourism, which is considered a holy site for Christians, and the tomb of Father of Christmas in Antalya Demre (Kale) district is intended to move the example of Myra and St. Nicholas Church. Fort his purpose, Demre (Kale), the district of residence as a result of those who work in the interview tried to mention the effects on the community of faith tourism.

___

  • AKAT, Ö. (2000), Pazarlama Ağırlıklı Turizm İşletmeciliği, Motif Matbaası, İstanbul
  • BAKIRCI, M. (2007), Türkiye’de Kırsal Kalkınma, Nobel Yayınları, Ankara.
  • BULUT, Z. (2006), “Kemaliye (Erzincan) İlçesi ve Yakın Çevresinin Alternatif Turizm Kapsamında Rekrasyonel Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Erzurum.
  • DEMİR, M; DEMİR, İ. İ. (2004), “Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Futbol Turizmi: Antalya Bölgesinde Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt.6, Sayı:1, İzmir.
  • DURU R. (2007), İnanç Turizmi Günleri III, Şubat Yayıncılık. İstanbul.
  • ERDOĞAN, H. (1995), Ekonomik, Sosyal, Kültürel ve Çevresel Yönleriyle Uluslararası Turizm, Uysal Form Ofset, Bursa.
  • GÜZEL, F. Ö. (2010), “Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Yeni Bir Dinamik: İnanç Turizmi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, C.2, S.2. Isparta.
  • HERZFELD, Michael (1987), “As In Your Own House : Hospitality, Ethnography, and the Stereotype of Mediterranean Society”, In Honour and Shame and the Unity of the Mediterranean (Special Publication). American Anthropological Association, 22: 75-89.
  • KARAMAN, S. ve USTA, K. (2006), “İnanç Turizmi Açısından İznik ve Bir Uygulama Çalışması”, III. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, Balıkesir.
  • KAYA, H. (1998), İnanç Turizmi, F. Özsan Matbaacılık, Bursa.
  • MORGÜL, Ş. M. (2006), Trakya Bölgesinde Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesine İlişkin Analiz: Kırklareli Örneği, Edirne.
  • OLALI, H. (1982), Turizm Politikası Ve Planlaması, Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir.
  • SARGIN, S. (2006), “Yalvaç’ta İnanç Turizmi”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (2). Elazığ.
  • SOYKAN, F. (2003), “Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi İçin Önemi”, Ege Coğrafya Dergisi, sayı: 12, İzmir.
  • TARCAN E. ve ATILGAN E. (1999), 2000 Yılına Doğru Türkiye’nin İnanç Turizmi Açısından Önemi ve Antalya’da Faaliyet Gösteren Seyahat Acentaları Üzerine Bir Araştırma, İki binli Yıllara Girerken Kapadokya’nın Turizm Değerlerine Bir Bakış, Erciyes Üniversitesi Matbaası, Kayseri.
  • TUCKER, H. (2003), “Tourists and Troglodytes: Negotiating for Sustainability”, Annals of Tourism Research, 28(4): 868-891.
  • USTA, K. M. (2005), “İnanç Turizmi Potansiyeli Açısından İznik’in Değerlendirilmesi”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir.
  • USTA, Ö. (2001), Genel Turizm, Anadolu Matbaacılık, İzmir.
  • ÜNÜSAN, Ç. ve METE S. (2005), Turizm Strateji Eksenli Pazarlama İletişimi, Nüve Kültür Merkezi Yayınları, Konya.
  • WRIGHT, K. (2007), Religious Tourism, Leısure Group Travel Special Edition, November,.
  • YÖRÜK, G. (2010), İnanç Turizmi Potansiyeli Açısından Demre’nin Değerlendirilmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Isparta.