Kültürel Turizmin Kümelenme Potansiyeli: Aksaray Örneği

Kırsal turizm, sürdürülebilirlik anlayışına uyum sağlayabilme özelliğine sahip olan bir turizm türüdür. Bununla birlikte, kırsal turizmin doğal ve kültürel mirasın korunmasında ve dünyaya tanıtılmasında da önemli bir işlevi bulunmaktadır. Kırsal turizmin kullandığı kaynaklar doğal ve kültürel olmak üzere ikiye ayrılabilir. Bu kaynaklardan en önemlisi şüphesiz kültürel öğelerdir. Aksaray, kırsal karakterini büyük ölçüde sürdüren bir yerleşim merkezidir. Başta Ihlara ve Manastır Vadisi olmak üzere, termal ve arkeolojik alanları bakımından turizm açısından gelişim potansiyeli yüksek olan kültürel değerlere sahiptir. Bu çalışmada Aksaray’ın kültürel turizm açısından kümelenme potansiyelinin analiz edilmesidir

Kültürel Turizmin Kümelenme Potansiyeli: Aksaray Örneği

Keywords:

-,

___

  • Barca, M.; H. Karadal ve Diğerleri (2011). Aksaray İli Ekonomik Kalkınma Stratejik Planı, (132 sayfa yayımlanmamış çalışma), Mart 2011, Aksaray.
  • Barca, M.; H. Karadal ve Diğerleri (2011). Aksaray İli Ekonomik Kalkınma Projeler Kitapçığı, (169 sayfa yayımlanmamış çalışma), Mart 2011, Aksaray.
  • Bellini, E., Gasparino, U., Corpo, B.D., ve Malizia, W, Impact of Cultural Tourism upon Urban Economies: An Econometric Exercise, Fondazione Eni Enrico Mattei, Nota Di Lavoro 85.2007.
  • Eraslan, İ.H., Şelli, F., Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü, Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği, İstanbul, 2006.
  • Espace Rural Et Foret, 2000. Pratiques et attentes des Français en agritourisme’. Farcy, H.de, Gunzbourg P.de. 1967. Tourisme et Milieu Rural. Paris.
  • Gössling, S., (2002). “Global Environmental Consequences of Tourism”, Global Environmental Change, Vol:12, No:4, ss:283-302.
  • Klein, R., (2001), European Commision-Head of Unit enterprise, directorate-General Tourism, Public Policies and Cultural Tourism- EU actities, paper presented at the 1 st Conference on Cultural Tourism Economy and values in the XXI century, Barcelona, 29-31 March.
  • Oral, S., Basarır, A.,1995. “Alternatif turizmin önemi, Türkiye’de alternatif turizm çesitleri ve Kapadokya’da uygulanabilirligi’. Kapadokya’nın Turistik, Kültürel Potansiyeli ve Pazarlama Sorunları, 22-24 Eylül 1995 Bildiriler Kitabı, 179-194, Nevsehir.
  • Ratz, T., and Puczko, L., 1998. “Rural Tourism and Sustainable Development, Rural Tourism Management”: Sustainable Options International Conference, September 1998, SAC, Auchincruive, Scotland, Alıntı: http://www.ratztamara.com/rural.html.
  • Soykan, F. (2003), “Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi için Önemi”, Ege Coğrafya Dergisi, 12 1-11, İzmir.